Säljs med ny mäklare

Anrika Storebro Herrgård sover än så länge sin Törnrosasömn, men kanske inte så länge till. I början av augusti blev det klart med en ny mäklare. Iwers Mäklarbyrå i Vikbolandet tar nu nya tag för att det smakfullt renoverade och lyxigt inredda före detta brukskontoret ska säljas.

Blå salongen, som ligger i fil med paradmatsalen och de mindre salongerna, har möblerats med möbler från 1800-talet. Bland annat ovanliga balj-fåtöljer.

Blå salongen, som ligger i fil med paradmatsalen och de mindre salongerna, har möblerats med möbler från 1800-talet. Bland annat ovanliga balj-fåtöljer.

Foto:

Vimmerby2016-08-27 08:00

Som vår tidning kunde berätta i måndags så har Herrgården varit ute till försäljning under flera år.

Sedan familjen Erik Paulsson, en av bröderna som grundade Peab, köpte fastigheten 2014 har objektet varit svårsålt.

Sedan augusti är det alltså Per Iwers, Iwers Mäklarbyrå som ansvarar för försäljningen.

Vilka möjliga köpare ser du?

– Jag förordar ett företag som köpare, till exempel en advokat- eller arkitektbyrå. Det finns fina konferensmöjligheter här och goda möjligheter till informella möten. Just nu är jag uppvaktad av två företagspersoner, mer än så vill jag inte kommentera.

– Men jag tror vi kommer nå framgång med dessa intressenter, säger Per Iwers.

Herrgården genomgick en totalrenovering i början av år 2000, när Hans Mellström var ägare till Storebro Bruk och Herrgården.

”Ett fantastiskt jobb”

Enligt Iwers rör det sig om så stora belopp som drygt 30 miljoner kronor. Bland annat renoverades fasad, tak och fönster. I denna stora summa ingick även en invändig renovering och inredningsarbete för cirka tolv miljoner kronor. Ansvarig för den var Ola Sundin, Ragnar Ahlqvist AB. En exklusiv möbel- och inredningsfirma i Stockholm.

– När vi fick uppdraget var Herrgården ett kontor, inrett i 1970-80-talsstil. Vi rev mellanväggar, la in riktigt parkettgolv och där det fanns gamla furugolv tog vi vara på dem, slipade och oljade, säger Ola Sundin.

– Vi försökte få fram så mycket som möjligt av det gamla som fanns kvar. Det var ett fantastiskt jobb.

Redo att användas

Att gå på visning i den vackra Herrgården är nästan som att kliva flera hundra år bakåt i tiden. Marmorerade pelare, väggar och dörrar. Målade för att efterlikna äkta marmor, helt enligt den tidsanda som rådde då. Noggrant utvalda tapeter, olika för varje rum.

Tunga, specialsydda gardinuppsättningar i exklusiva material. Stora mattor, en del semiantika, andra nya.

Antika möbler, speglar och andra detaljer i en del av rummen, nytillverkade i andra. Många av de klädda stilmöblerna i sovrummen specialbeställdes för att matcha gardiner, sängbottnar och täcken.

Garderober försågs med sängkläder, handdukar och morgonrockar. Skåp fylldes med serviser, glas och serveringskläder.

Men denna gamla miljö är även anpassad till 2000-talet. Det stora lantliga köket står redo att användas i en verksamhet och hiss finns upp till plan två.

Det är bara frys och kylar som gapar tomma, när det gäller allt övrigt står Herrgården i startgroparna för att direkt kunna hysa en verksamhet.

Den pampiga och rymliga entrén är målad med marmoreringar på pelare, väggar och golv.
Den pampiga och rymliga entrén är målad med marmoreringar på pelare, väggar och golv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om