Salmonella bland grisarna

Grisuppfödaren Håkan Jonsson i Brantestad har fått ett mardrömsbesked - delar av hans besättning har drabbats av salmonella. - Det är fruktansvärt och det som är mest frustrerande är att ingen vet varifrån smittan kommer, än så länge.

Håkan Jonsson har just nu 400 grisar, i karantän för provtagning. Drömmen är att ingen av dem smittats av salmonella - och att Jordbruksverket hittar smittvägen. "Ovissheten är värst."

Håkan Jonsson har just nu 400 grisar, i karantän för provtagning. Drömmen är att ingen av dem smittats av salmonella - och att Jordbruksverket hittar smittvägen. "Ovissheten är värst."

Foto:

Vimmerby2010-09-29 06:15


Håkan Jonsson driver sedan många år grisfarmen Fläsk från glada utegrisar i Brantestad. Med utegående grisar som får utrymme för sitt naturliga beteende och med stigande efterfrågan på närproducerat fläskkött har företaget haft vind i seglen.
Men så kom beskedet om salmonella, som upptäcktes vid en provtagning på slakteriet, som en blixt från en klar himmel.
Nu är gården spärrad och det betyder att inga djur får flyttas eller tas in och inga grisar tillsvidare får slaktas.

230 grisar förstörda
Efter provtagningar hittades salmonella också på gården.
- I varje grupp, om 40-100 grisar, man fick ett positivt resultat avlivades alla djur, så 230 grisar har avlivats och förstörts. Det känns naturligtvis väldigt jobbigt. Grisarna har inte visat några tecken på att de varit sjuka, säger en bedrövad Håkan Jonsson, som den senaste tiden lagt mycket tid på att informera de butiker och restauranger han levererar kött till.
Kvar i Brantestad finns 400 grisar, i karantän för vidare provtagningar.
- Tidigast om fem veckor får jag besked om de kan slaktas. Men det räcker med att en gris av de här kvarvarande 400 visar positivt för att alla ska avlivas.
Det här ställer naturligtvis till det inför den kommande julslakten.
- De grisar som avlivats skulle inte ha blivit julskinka, men det är ändå 230 grisar som felar. Julslakten drabbas i vilket fall som helst och det är ju långt ifrån säkert att det blir någon slakt av de jag har kvar.

Inga svar
Salmonellautredningen har ännu inte gett några som helst svar på frågan varifrån gården fått smittan. Elöd Szanto, veterinärinspektör vid Jordbruksverket, säger att man just nu har noll att gå på.
- Det här är av typen salmonella derby, som vi inte haft sedan 1980-talet. Varifrån Håkan fått smittan är svårt att gissa nu och det kan ta lång tid att få svar - det är inte ens säkert att vi får svar på alla frågor.
Salmonella derby, som går just på svin, är vanlig ute i Europa. I princip kan det räcka med att en människa varit utomlands, smittats, fått magsjuka och varit slarvig med handhygienen och sedan kommit i kontakt med grisarna.
- Det skulle kunna räcka med det, vi kommer att titta på allt och man måste exempelvis gå tillbaka flera år och spåra varifrån Håkan köpt sina grisar.
En teori som Håkan Jonsson själv lagt fram är att vildsvin skulle kunna ha med det hela att göra.
- De grisar som burit smittan har alla gått på samma åker och där har jag sett sju vildsvin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om