Salmonella i Brantestad igen

Håkan Jonssons grisar har åter drabbats av salmonella - ett knappt år efter förra dråpslaget. - Just nu vet jag inte mer än att vi har salmonella igen, att grisarna måste avlivas och att en mer omfattande utredning måste påbörjas, säger den hårt prövade grisuppfödaren i Brantestad.

Hårt prövad grisuppfödare. Knappt ett år efter förra dråpslaget har Håkan Jonssons glada grisar i Branstestad drabbats igen av samma ovanliga salmonellatyp.

Hårt prövad grisuppfödare. Knappt ett år efter förra dråpslaget har Håkan Jonssons glada grisar i Branstestad drabbats igen av samma ovanliga salmonellatyp.

Foto:

Vimmerby2011-08-31 06:08


Efter förra höstens utbrott av den i Sverige ovanliga typen salmonella derby i besättningen i grisfarmen Fläsk från glada utegrisar i Brantestad har Håkan Jonsson haft stora utmaningar.
- Vi har lagt ner stort jobb på sanering och det har givetvis varit frustrerande att aldrig få något svar på vad som är smittkällan.

Mardrömsbesked
Verksamheten drog sedan igång med nya smågrisar, på ny mark med ny utrustning medan saneringsarbetet på gården fortgick.
I går kom mardrömsbeskedet. Stickprov visade att samma typ av salmonella åter finns i besättningen. Inte heller nu vet Håkan Jonsson eller de inblandade myndigheterna vad som är orsaken.
- Det är givetvis det jobbigaste av allt. Man tror förstås att det som görs ska vara idiotsäkert, men det visade sig ju vara fel. Det känns som att de nya provsvaren bara skapar nya frågetecken och förvirring. Däremot kan vi troligen avfärda den teori jag själv hade förra året, att vildsvin skulle kunna vara orsaken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om