Länsstyrelsen i Östergötland har under årets fyra första månader fått samtal som visar att 21 barn och unga har förts ut ur landet mot sin vilja, uppger myndigheten på sin hemsida. Därför genomför länsstyrelserna runt om i Sverige nu en gemensam satsning för att nå ut med information kring riskerna med att barn kan komma att giftas bort under sommarlovet.
Målgruppen för kampanjen är framförallt yrkesverksamma men också ungdomarna själva och deras jämnåriga kompisar, som ofta är de som får första indikationen på om någon är utsatt för hedersrelaterat förtryck. Med bland annat broschyrer, kortfilmer och hashtaggen #jagbestämmersjälv i sociala medier hoppas länsstyrelsen kunna nå ut med information om vart man kan vända sig om man misstänker hedersrelaterat våld.
I Vimmerby görs få anmälningar om hedersrelaterat våld. Knappt en i månaden senaste tiden. Men Martin Ek, verksamhetsutvecklare inom socialförvaltningen tror inte att det betyder att problemet inte finns här.
– Alldeles för få ärenden kommer in som handlar om hedersrelaterat våld, mot vad vi tror att det borde vara. Vi har haft ett fåtal ärenden i år och det tror vi inte stämmer överens med hur verkligheten ser ut, säger Martin Ek.
Han säger att vissa kommuner i länet får in ett större antal anmälningar om hedersvåld och ser det som ett växande problem.
– Att vi inte har samma trend här ser jag inte som ett tecken på att det inte finns i Vimmerby, utan att vi måste bli bättre på att upptäcka de här problemen.
Nyckeln till kunskap är utbildning, menar Martin Ek.
– Det är jätteviktigt. Kunskap om hedersvåld ingår i vår utbildning om våld i nära relationer som ges obligatoriskt till vår personal inom socialförvaltningen. I höst kommer vi satsa på att ge den här utbildningen till alla medarbetare inom Vimmerby kommun och kommunens bolag.
– Vi vill även erbjuda utbildningen till företagarna i Vimmerby och till föreningar. Kunskap är jätteviktigt och att man vågar prata om det.
Varför pratas det inte om hedersvåld?– Det är mycket tabu och en stor osäkerhet kring det. Hela samhället vet för lite om hedersrelaterat våld – privatpersoner, skolor, sjukvården. Det måste upp på dagordningar, på arbetsplatsträffar, i samhällsdebatter, och politiskt såklart, säger Martin Ek.