Samling för nostalgisk tur på småvägar

Samling för en tur på småvägar med veteranbilarna. Den här gången dök det upp tio ekipage. Fem Volkswagen, två Saabar och en Opel.
Samling för en tur på småvägar med veteranbilarna. Den här gången dök det upp tio ekipage. Fem Volkswagen, två Saabar och en Opel.

De gillar gamla bilar och kör Saab, Opel eller Volkwagen. Regelbundet samlas de och tar en utflykt på småvägar i trakten. Den här söndagen blir det mot Valö och kanske den gamla macken i Björksfors.

Vimmerby 5 juli 2020 16:00

Ett tiotal gamla bilar har parkerats på rad vid Granngården i Vimmerby. Det är söndag förmiddag och svarta streck och glassplitter vittnar om att andra gäng varit här tidigare i helgen.

Veterangänget går lugnare fram.

– Vi brukar ta en tur på mindre vägar och stanna och ta en fika någonstans, ofta har vi ett mål. Vi har varit på möbelmuseet i Virserum och motormuseet i Österbymo. Där kan man gå en hel dag, berättar Svenne Älvehag som tillsammans med Marino Johansson tagit initiativ till de gemensamma turerna med veteranbilar så där varannan eller var tredje vecka. 

– Man måste ju göra något nu när det inte är några veteranträffar, säger Marino Johansson.

Det är inte alltid att de leder dit det är tänkt.

– Jag skulle visa vägen till Ormestorp, men vi hamnade i Kristdala, men det var roligt det med, berättar Putte Skoog.

Jan Frankenberg berättar om en variant i trakten av Karlstorp och Kråkshult där det gäller att hitta sju kontroller med hjälp av sin telefon.

– Där måste man vara medlem i Motorhistoriska sällskapet, MHS, säger han.

En veteranbil måste vara minst 30 år. Då blir den skattebefriad. Vid 50 slipper man att besikta.

– Det blir mycket mekande också, säger Svenne Älvehag.

Vad är tjusningen med gamla bilar?

– Nostalgin, att ses, prata och ut och åka en sväng ihop, säger Putte Skoog och de andra nickar instämmande innan de hoppar i sina veteraner och ger sig i väg emot Snokebo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa