Samling för nostalgisk tur på småvägar

De gillar gamla bilar och kör Saab, Opel eller Volkwagen. Regelbundet samlas de och tar en utflykt på småvägar i trakten. Den här söndagen blir det mot Valö och kanske den gamla macken i Björksfors.

Vimmerby 5 juli 2020 16:00

Ett tiotal gamla bilar har parkerats på rad vid Granngården i Vimmerby. Det är söndag förmiddag och svarta streck och glassplitter vittnar om att andra gäng varit här tidigare i helgen.

Veterangänget går lugnare fram.

– Vi brukar ta en tur på mindre vägar och stanna och ta en fika någonstans, ofta har vi ett mål. Vi har varit på möbelmuseet i Virserum och motormuseet i Österbymo. Där kan man gå en hel dag, berättar Svenne Älvehag som tillsammans med Marino Johansson tagit initiativ till de gemensamma turerna med veteranbilar så där varannan eller var tredje vecka. 

– Man måste ju göra något nu när det inte är några veteranträffar, säger Marino Johansson.

Det är inte alltid att de leder dit det är tänkt.

– Jag skulle visa vägen till Ormestorp, men vi hamnade i Kristdala, men det var roligt det med, berättar Putte Skoog.

Jan Frankenberg berättar om en variant i trakten av Karlstorp och Kråkshult där det gäller att hitta sju kontroller med hjälp av sin telefon.

– Där måste man vara medlem i Motorhistoriska sällskapet, MHS, säger han.

En veteranbil måste vara minst 30 år. Då blir den skattebefriad. Vid 50 slipper man att besikta.

– Det blir mycket mekande också, säger Svenne Älvehag.

Vad är tjusningen med gamla bilar?

– Nostalgin, att ses, prata och ut och åka en sväng ihop, säger Putte Skoog och de andra nickar instämmande innan de hoppar i sina veteraner och ger sig i väg emot Snokebo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa