– I år är det så. Vi ser att det är klart fler elever med svenska som modermåls bland de som inte klarat gymnasiebehörigheten och en stor del av dem har hög frånvaro. Sen är det svårt att säga om det är sämre resultat för att man är borta från skolan, eller om man är borta för att det går dåligt i skolan, säger Bertram Stenlund Fridell, kvalitetssamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen, som sammanställt elevernas resultat och betyg för vårterminen.
Sammanställningen visar att meritvärdet sjunker en hel del jämfört med året före. Från 229 till 210 poäng. Samtidigt ökar andelen elever som klarar behörighet till gymnasiet från 85 till 87 procent, vilket är den nät högsta andel de senaste tio åren.
Hur går det ihop sig?
– Det pekar på att betygen är lägre i år, men ändå godkända för att ta sig in på ett yrkesprogram. 2019 hade en del väldigt höga betyg som drog upp meritvärdet till en toppnivå, säger han.
Totalt är det 13 procent, eller 25 av de 187 eleverna i nian som inte godkänts efter sommarskolan heller.
Barn- och utbildningsnämnden tog del av sammanställningen på onsdagen.
– Vi är inte nöjda, men en del har läst upp betygen på sommarskolan, så det är bra att den finns, säger Peter Karlsson (C) ordförande i nämnden.
I årskurs sex ökar andelen godkända betyg från 75,7 till 82 procent. Andelen gymnasielever med examen minskar marginellt.