SAMTAL KRING ÅRSSKIFTET: Första gången i opposition

Ingela Nilsson Nachtweij: "Det har varit mycket konfrontation och uppslitande debatter."

Ingela Nilsson Nachtweij tror att 2016 blir ett lugnare år i Vimmerbypolitiken än vad 2015 blev. Foto: Emma Sellbrink

Ingela Nilsson Nachtweij tror att 2016 blir ett lugnare år i Vimmerbypolitiken än vad 2015 blev. Foto: Emma Sellbrink

Foto:

Vimmerby2015-12-30 06:45


Det har varit ett turbulent år i Vimmerbypolitiken. För Centerpartiet har det också varit första gången på över 40 år som man varit i opposition.

- Det har varit omvälvande för partiet, men jag känner att det har varit starkt och enat, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Ända sedan 1971 då Vimmerby kommun bildades i den form den har idag har Centern varit med i den styrande majoriteten. Men efter valet 2014 hamnade man i opposition. Ett turbulent år i Vimmerbypolitiken följde.

- Det har varit mycket konfrontation och uppslitande debatter. Jag strävar efter konsensus, men oppositionen sattes utanför allt inflytande. Vi har fått förslagen när handlingarna till fullmäktige kom ut 3-4 dagar innan, och vi har haft kort tid på oss att prata ihop oss och då blir det debatter under fullmäktige istället, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

"Tungt ansvar"
Hon ser dock på 2016 som ett år som kan bli lugnare.

- Det verkar som att Tomas Peterson vill förändra detta och inrätta ett arbetsutskott till kommunstyrelsen. Inget är bestämt än, men chansen är att det mjukas upp.

Om ett arbetsutskott till kommunstyrelsen inrättas tror Ingela Nilsson Nachtweij att det kan innebära ett slut på kommunfullmäktigemöten som drar förbi midnatt.

- Men det lägger också ett tungt ansvar på mig att ta ansvar för de sex oppositionspartierna, inte bara mitt eget parti.

Nilsson Nachweij tycker ändå inte att det varit svårt att vara i opposition.

- Det har varit omvälvande för partiet, men jag känner att det varit starkt och enat i de frågor vi fokuserat på under året. Men det frustrerande att ha så liten påverkan. Det var ju väldigt nära att vi vann omröstningen om rambudgeten ändå eftersom många, framför allt moderater, lade ner sin röst eller röstade emot sitt parti där.

Hon tycker också att samarbetet med Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet har gått väldigt bra, och nu har även Liberalerna anslutit sig till mötena.

"Tillströmning av folk"
Men visst har det turbulenta året tagit på krafterna.

- Jag har förståelse för dem som hoppat av. Jag har haft funderingar själv under året på om det är värt all tid man lägger ner.

Men någon kris för kommunpolitiken tror hon inte på.

- Centern har faktiskt en tillströmning av folk som vill vara aktiva, jag vet inte när vi har haft så många som vill vara med senast. Många har kraftiga synpunkter på majoritetens budgetförslag.

Och att lokalpolitiken engagerar mer än någonsin märks inte minst på nätet, där debatterna varit många, långa och ibland hätska.

- Även om det tyvärr förekommit personangrepp som ingen vinner på tycker jag ändå att det här har fler fördelar än nackdelar. De åtta politiska partierna är aktiva på ett helt annat sätt när det gäller att debattera och positionera sig. Jag tror att de som lyssnar bäst kommer att vinna valet 2018.

Landsbygdsfrågan viktig
Hon tycker också att debatten på nätet har gett många nya infallsvinklar.

- Man kan få många nya intressanta perspektiv på frågorna när man sitter och läser inläggen.

Hon ser med tillförsikt på 2016.

- De största frågorna kommer att vara budgeten och folkomröstningen, men jag tror även att landsbygdsfrågan kommer att segla upp eftersom den också är kopplad till skolnedläggningarna. Även fiberfrågan är en landsbygdsfråga som kommer att bli viktig.

De största utmaningarna under året tror hon blir att få ihop budgeten och minska driftskostnaderna i nämnderna.

Hon hoppas på tre jämnstora nämnder i kommunen, förutom barn- och fritidsnämnden och socialnämnden även en nämnd för samhällsbyggnad och utveckling.

-En annan viktig fråga kommer att bli bostäder. Var ska man bygga dem? 20 personer står i kö till 10 tomter ovanför Folkets park-området, och det behövs ett beslut om var man ska bygga härnäst. Dessutom behövs fler lägenheter för äldre som kanske vill flytta från sin villa men inte kan det nu.

Vill ha ny sporthall
Bland de frågor Ingela Nilsson Nachtweij vill driva 2016 finns bland annat hennes eget initiativ om en ny sporthall, som också ska fungera som kulturarena. Hallen skulle finansieras av näringslivet och föreningslivet i samverkan med kommunen genom en samägd ideell förening.

- Det finns ett behov av ett gemensamt projekt i den svåra situation vi befinner oss i.

Bland andra visioner för året finns bland annat att kommunen ska bli mer attraktiv som arbetsgivare, att stimulera utvecklingen av tjänsteföretag och ett gott mottagande av flyktingar och invandrare.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om