Samtliga ungdomar har hoppat av fullmäktige

Politiker under 25 år hoppar ofta av sina uppdrag. I Vimmerby kommun har alla ungdomar under 25 år som valdes in i fullmäktige vid förra valet slutat under mandatperiodens gång. Ingen av domgör det för att de tröttnat på politiken, men av dem säger att politiken är trög och man måste skrika högre bara för att man är ung.

Vimmerby2010-03-05 07:28

I 40 av landets kommuner har samtliga valda ledamöter under 25 år lämnat sina uppdrag under mandatperioden. Det visar en sammanställning som Valmyndigheten har gjort.
Flest avhopp i antal har skett i Jönköpings kommun där alla sju ledamöter under 25 år lämnat sina uppdrag. I Vimmerby har de tre ungdomar som valdes in 2006 slutat under mandatperioden.
En vanlig orsak är att unga flyttar från orten, och därför inte kan fortsätta sitt politiska uppdrag. Det är också orsaken till två av de tre avhoppen i Vimmerby.
- Jag flyttade till Linköping för att studera, säger Therése Eltvik, som hade en fullmäktigeplats för Vänstern, men som hon lämnade augusti 2008.
För Thérese Eltvik är det endast flytten från Vimmerby som gjorde att hon hoppade av, i det fall hon bott kvar i kommunen hade hon fortsatt att jobba politiskt.
- Det hade jag absolut gjort, säger hon.
En annan av de ungdomar som lämnat sitt fullmäktigeuppdrag under mandatperioden är Terese Wisberg, som representerade socialdemokraterna. Hon var yngst i fullmäktige när hon valdes in i september 2006. Men i februari 2007 valde hon att lämna fullmäktige. Hon har också flyttat numera, men det var inte det om fick henne att ta beslutet att hoppa av fullmäktige uppdraget.
- Nej, jag slutade innan jag flyttade, och det beror på att det tog för mycket tid, det fanns mycket annat jag hellre behövde ägna mig åt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om