"Sång var min räddning överallt"

Chelsea blev rappare efter flykten.

15-åriga Chelsea Chepkosgei har gjort en lång resa både för att överleva, men även inom sin stora passion - att rappa och sjunga för alla som vill lyssna. Foto: Julia Nilsson

15-åriga Chelsea Chepkosgei har gjort en lång resa både för att överleva, men även inom sin stora passion - att rappa och sjunga för alla som vill lyssna. Foto: Julia Nilsson

Foto:

Vimmerby2016-02-01 07:48


15-åriga Chelsea kom till Sverige tillsammans med sin familj för ungefär ett halvår sedan. Efter en lång resa från Kenya med stopp i olika länder som Tanzania och Kongo tog hon sitt artisteri i egna händer. Nu berättar hon sin historia om flykten och sin musik.

- Jag tänker inte låta någon övertyga mig eller bestämma över mig längre. Jag gör bara det jag älskar.

Chelsea Chepkosgei landade efter en lång resa på flykt i lilla Vimmerby med sin familj. Det hela började med att hela familjen var tvungen att fly från hemlandet Kenya.

Medborgare i landet, regeringen och presidenten av Kenya var emot Chelseas pappas åsikter kring deras politik. Att inte stötta presidenten gav många farliga konsekvenser för familjen.

De var tvungna att gömma sig på många olika platser och det var sällan man sov tryggt på hotellen under resan till Europa. Första stoppet blev Tanzania, där de stannade i tre månader innan de flyttade till Kongo.

Tanken var att tre månader skulle räcka i Kongo också, men de stannade där betydligt längre än planerat.

- Jag kunde inte börja skolan i Kongo och jag väntade tålmodigt på att vi skulle röra oss vidare. Jag var 14 år gammal då, berättar Chelsea och tar en klunk av sin Fanta.

Chelsea hade varit utan skolrutiner i två år när hon kom till Sverige. Hon fick direkt hoppa in på IN-programmet och var lättad och lycklig över att ha kommit fram.

- På tre månader lärde jag mig svenska på internationella skolan. Efter det fick jag börja nian på AL-skolan. Klasskamraterna hade svårt att tro att en utländsk kristen tjej kunde lyckas som artist. Det var svårt i början för mig eftersom människor inte pratar med varandra i Sverige som i Kenya, säger femtonåringen och skrattar.

Hon berättar hur sång- och rapintresset började i Kongo.

- När jag bodde i Kongo och inte fick tillgång till skola hade jag jättetråkigt. Då började jag lyssna på musikvideos med Nicki Minaj. Att härma rap var inte så svårt, tyckte Chelsea.

Efter att ha postat en video på sitt Instagramkonto tog karriären fart. Hon sjöng på alla officiella platser i Kongo där folk ville lyssna. I Sverige blev inbokade spelningar en del av hennes vardag. Med hjälp av Peter Knutsson på Fabriken fick hon delta i Matilda Strömdahls event "Tillsammans gör vi skillnad", där hon spelade sin låt "What is life". Framöver är tanken att hon ska bli artist och låtskrivare.

- Just nu jobbar jag på min nya låt "Without you" som handlar om att släppa all negativitet omkring sig. Jag tänker inte låta några klasskompisar eller andra människor försöka övertyga mig att sluta sjunga. Om 10 år är allt jag vill göra, att jobba med musik. Det har hjälpt mig så många gånger under min resa, och det ska den fortsätta göra, berättar Chelsea nöjt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!