Sänkt straff för kvinna som hotade Vimmerbybor med yxa

Göta Hovrätt sänker straffet för den kvinna i Mariannelund som i höstas dömdes för grovt olaga hot efter att följt efter och hotat en kvinna och en man från Vimmerby med en yxa.

Foto: Arkivfoto: Johan Nilsson / TT-Bild

Vimmerby2018-03-29 09:05

Kvinnan var åtalad för grovt olaga hot, försök till grov misshandel och grov misshandel.

Det var efter en gemensam middag i centrala Mariannelund med personer där inte alla var bekanta med varandra som det av någon anledning spårade ur.

Kvinnan tog en yxa och jagade och svingade den mot två personer under ett ganska utdraget förlopp.

Kvinnan dömdes i tingsrätten till fängelse i nio månader för grovt olaga hot. Däremot friades hon från försök till grov misshandel och grov misshandel. Målsägarna hade mindre skador men det gick inte att fastställa hur de uppkommit och inget fanns som kunde styrka att kvinnan med yxan verkligen befunnit sig så nära att någon av dem hade träffats eller riskerade att träffas av yxan.

Domen om grovt olaga hot överklagades. I domen som meddelades den här veckan har Göta Hovrätt beslutat att ändra påföljden. Påföljden ändras till skyddstillsyn och fängelsestraffet sänks med sju månader till två månader.

Kvinnan ska genomgå frivårdens program samt den psykiatriska öppenvårdsbehandling som frivården i samråd med läkare bedömer är nödvändig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om