Sara vann "Designdraknästet"

En av nyheterna på 2012 års Möbelriksdag var Designdraknästet - en tävling för designers. Sara Roxana Melvinson, 27, åkte hem till Vimmerby med den prestigefyllda vinsten i bagaget. - Jättekul, så klart. Och det bästa var alla kontakter jag fick med branschen.

Vimmerby2012-01-14 05:06


Ett smäckert glasbord med det passande namnet AIR. Det var Sara Roxana Melvinsons examensarbete på Designprogrammet vid Linnéuniversitetet i Växjö. Nyligen gjorde bordet succé när branschen samlades till 2012 års Möbelriksdag i Lammhult.
- Det kom in 30 bidrag och det var kul bara att vara en av de tre förslag som valdes ut av juryn att delta i Designdraknästet - de andra två finalisterna var gamla studiekompisar från HDK i Göteborg, så det kändes ju lite extra, säger Sara Roxana Melvinson.
Den namnkunniga juryn bestod av journalisten Hedvig Hedqvist, Kenneth Ståhl (Skandinavisk Design AB), Caroline Blom-Nielsen (Svensson i Lammhult AB), Per-Håkan Börjesson (Spiltan) och den i TV4 flitigt förekommande trendspanaren Stefan Nilsson (Trendgruppen).
Efter att juryn frågat formgivarna om deras bidrag överlämnades avgörandet till publiken. Och Saras bord gick hem.

Mervärde
Visst är det en fjäder i hatten att vinna och få 10 000 kronor. Men det är också ett viktigt mervärde att få presentera sin design för branschens representanter och därigenom hitta möjliga producenter.
- Det gav många bra kontakter.
Syftet med Designdraknästet var att hitta en gångbar produkt för marknaden och Sara Roxana Melvinson tror att den breda funktionen - och därmed potentiella kundkretsen - kan ha varit det som avgjorde.
- Bordet är höj- och sänkbart genom tryckluftteknik och kan regleras steglöst mellan 45-72 cm. Det gör att det kan användas både hemma och i offentlig miljö, som soffbord, matbord, konferensbord, cafébord.
Hon har tagit fram bordet med ett specifikt, stort, möbelföretag i tanken och hoppas på att det ska komma ut på marknaden.
- Jag har tittat på deras övriga sortiment när jag tagit fram AIR och det ser positivt ut. Vi ska träffas inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om