Det slamrar i köket på Astrid Lindgrens Näs. Restaurangpersonal är på plats för att laga upp årets meny. Det ska provsmakas. Nu drar vårsäsongen igång med helgöppet, som uppvärmning innan varje-dag-säsongen 17 maj.
– Jättegott, säger restaurangansvariga Ida Fjällgård, när hon tar en tugga av salladstallriken kökschef Linus Andersson sticker fram.
Inte en sallad som "på Astrids tid", förklarar Linus, som sätter menyerna.
– Vi går på ett mellanting, mixar det klassiska med det moderna.
Till kaffet finns exempelvis smörkringlor bakade efter Hanna Ericssons recept. Här finns platsförankring, historia och arv att bevara, förklarar verksamhetschef Sofia Johnsson. Förutsättningar som både begränsar och gör Astrid Lindgrens Näs till något annat än storasyster Astrid Lindgrens Värld.
– I parken sker det storslagna byggnationer och det är fantastiskt. Här får vi utvecklas inom ramarna, vi jobbar med en unik plats med stor betydelse. Jag måste säga att det är en ynnest att komma till den här arbetsplatsen.
Målgrupperna för de båda besöksmålen har också varit olika. Men där hände något i fjol, efter riktad kampanj mot de som bokat boende i ALV.
– Plötsligt var det barnvagnar överallt och det är vi inte vana vid. Vi insåg att vi måste fixa barnvagnsparkering och det var en indikation att vi utökat målgruppen. Med tanke på hur bokningsläget ser ut i år, skyhögt, så siktar vi på att det här kan ge 700 fler gäster än vi annars fått. En höftsiffra i alla fall, säger Sofia Johnsson.
Hon blev vikarierande verksamhetschef 2022 och nu har det snart gått ett år sedan vicket blev tillsvidareanställning. Hon kom in mitt i skiftet av basutställning om Astrid Lindgren och i fjol slogs nytt besöksrekord – 38 392 personer.
– Jag kan inte beskriva hur härligt det känns.
Kommer ni att slå nytt rekord i år?
– Självklart!
Hur ska det gå till, utöver det växande antalet barnfamiljerna?
– Vi jobbar oss långsamt framåt med olika koncept och kommer att släppa en del nyheter successivt, sommaren 2025 blir det utökade guidningar som är mer kopplade till historia och platsens betydelse än bara barndomshemmet, det är jättespännande, och vi har mera stort på gång. I sommar kommer vi satsa på musikevenemang på fredagskvällarna, det dags att sätta Näs på evenemangskartan. Under veckorna 27-32 kommer vi att ha musikkvällar varje fredag, med Kristin Amparo, Highway Honeys, Dimpker Brothers, IMAGO och She – förbandet Trion med musiker från ALV har en egen kväll med hemlig artist.
På Näs tror man också på en Ronja-effekt.
– Astrid är alltid aktuell, men det är intressant att se vilket uppsving det blivit tack vare nya Ronja-serien, det har lett till fler bokningar av bussgrupper från Tyskland. Satsningen på Ronjamiljön i ALV ligger ju helt i tiden och jag tror att det här kommer att spilla över på oss.
Av besökarna är 70 procent utländska gäster.
– Vimmerby är hett, många kulturturister hittar nischade platser. Astrid är otroligt stor i Tyskland och det är ganska fantastiskt att se tyska turister komma ut från barndomshemmet med tårar i ögonen.
Utvecklingspotential finns alltså bland de svenska besökarna.
– Särskilt Vimmerbyborna. En hel del hittar hit, men jag blir ändå förvånad över att det finns så många som kommer hit bara för att ta en fika eller sitta på vår uteservering och säger att det är första gången, säger Ida Fjällgård.