Kyrkan satsar en miljon – fräschar upp sin gårdsmiljö

Gungor, studsmatta, rutschkana och sittgrupper. Nu satsar kyrkan på att fräscha upp och utveckla sina ytor vid församlingshemmet i Vimmerby. "Skönt att vi snart är färdiga" säger kyrkogårds- och fastighetsansvarig Mattias Kessén.

En inplastad rutchkana som väntar på att bli monterad.

En inplastad rutchkana som väntar på att bli monterad.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-08-07 20:00
undefined
En inplastad rutchkana som väntar på att bli monterad.

Det har kostat Svenska kyrkan en miljon kronor tillsammans med ett bidrag från Ansgariusstiftelsen på 250 000 kronor.

– Det fanns två stora granar som tog upp all plats nära husen och en massa asfalt. Nu har vi kunnat skapa en mer inbjudande plats för både barn, ungdomar och vuxna, säger Mattias Kessén.

Nya plattor, gräsmattor, sittgrupper med pergola, plantering, laddstolpar och cykelparkering har det blivit. Vid den lilla minikyrkan kommer det finnas en studsmatta och en kompisgunga.

undefined
"Det blev lite krångligt i slänten, men passade bra med en rutschkana" säger Mattias Kessén.

– Det har inte varit helt lätt vid minikyrkan eftersom det sluttar. Lösningen blev sittgrupper i olika terrasser och en rutschkana i slänten för att utnyttja höjdskillnaden, säger Mattias Kessér.

– Man börjar med något litet, en tanke om sittgrupper där folk kan ha picknick. Men då behöver barnen leka någonstans. Det blev en process där vi alla hjälptes åt och bidrog efterhand som vi har hunnit med, säger han.

De nya plattorna las i fjol och i år tillkom sittgrupperna framför entrén till församlingshuset. Nu blommar rabatterna för fullt. 

undefined
Utanför entrén till församlingshemmet har blommor planterats i olika storlekar.

Det har tagit ett par år, men nu är det snart klart och invigningen är planerad till september.

– Det är skönt att vi snart är färdiga. Vi har inget bestämt datum ännu, men det blir förmodligen i samband med en familjegudtjänst, säger Mattias Kessén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!