Satsar på äldres hälsa

Varje år har Vimmerby folkhögskola tvingats neka äldre som inte fått plats på den populära seniorkursen på 60 deltagare. För att samtliga 65plusare ska få möjlighet att komma ut på hälsofrämjande aktiviteter och få ett socialt sammanhang startar nu projektet Sund Smart Stark Senior i Vimmerby.

Med Sund Smart Stark Senior hoppas Mari Eklind, Inger Fröberg Helgeé, Anders Degerman och Kenth Karlsson att kommuninnevånare över 65 år ska känna sig inspirerade att ta hand om sin hälsa. Foto: Elin E Elmström

Med Sund Smart Stark Senior hoppas Mari Eklind, Inger Fröberg Helgeé, Anders Degerman och Kenth Karlsson att kommuninnevånare över 65 år ska känna sig inspirerade att ta hand om sin hälsa. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Vimmerby2018-02-02 08:00

- Vi har inte plats på seniorkursen, det är fullt varje år så det finns säker de som vill ha andra aktiviteter att göra. Tanken är att fånga upp dem som inte är aktiva nu, berättar Inger Fröberg Helgeé lärare på Vimmerby folkhögskola.

- Vi fick erbjudande från landstinget att går med i projektet och det passar oss jättebra.

Stort samarbete

Sund Smart Stark Senior är ett projekt som sedan 2015 pågår i flera av kommunerna inom Kalmar län. Nu i februari startas det upp på prov i Vimmerby. Här i samarbete mellan Vimmerby kommun, Smålandsidrotten, Landstinget i Kalmar län och det lokala föreningslivet.

- Vi har haft en längre serie i till exempel Hultsfred kommun. Nu testar vi här och ser vad vi får för gensvar för att sedan kanske gå ut med mer, berättar Kenth Karlsson från Smålandsidrotten.

Sex olika aktiviteter

Under våren arrangeras tre föreläsningar om kost, motion och hälsa inne på folkhögskolan och tre idrottsaktiviteter på olika platser. Projektet startar nästa onsdag och den sista aktiviteten är planerad den 28 mars.

- Det kommer att vara tre olika idrottsaktiviteter som börjar med mattcurling i tennishallen, så att man kan se att det är något man kan komma ut på och umgås, säger Kenth.

- Sedan blir det någon sorts gymnastik med Friskis och Svettis. Sista gången är det orientering med Vimmerby OK. Det är en bra idrott som aldrig tar slut. I den sporten är det inte ovanligt att man fortfarande är 70-80- år och aktiva.

Samvaron viktig

Mari Eklind, hälsokoordinator och distriktssköterska på Vimmerby hälsocentral poängterar att även den sociala samvaron som de äldre kan få genom att delta på aktiviteterna bidrar till en bra hälsa.

- Förhoppningen är att få dem mer aktiva och att de hittar någon att göra saker tillsammans och får en bättre hälsa på det sättet. Därför måste vi alla samarbeta vi kan inte sitta på varsin ö och tro att vi kan lösa problemen.

"Bra koncept"

Folkhälsosamordnare Anders Degerman på Vimmerby kommun håller mer och menar att projektet kan bli förlängt även om inte aktiviteterna fylls upp under de första månaderna.

- Det handlar inta bara om den fysiska aktiviteten utan även den sociala samvaron. Kommer det inte mycket människor så får vi titta vad det beror på för konceptet är bra och det lyckas i andra kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om