Utbildningen sker på heltid under tre terminer och ska ge "en grundläggande kompetens som kock med goda möjligheter till jobb efter avslutat utbildning". Det ingår även praktik i form av arbetsplatsförlagt lärande.
– Genom ett gott samarbete med lärarna på Vimmerby Gymnasiums Restaurang och Livsmedelsprogram har vi fått möjligheten att erbjuda en utbildning på tre terminer som innefattar endast de kurser som berör matlagning och andra ämnen som krävs för att få kompetens att jobba som kock. Några elever har redan fått chansen att prova detta, men nu har vi valt att marknadsföra det på ett bredare vis. Satsningen ligger rätt i tiden då kock ses som ett bristyrke där mycket folk behövs i framtiden, säger Sara Olsson som är rektor på Vimmerby Lärcenter.
Enda kraven för att få söka är grundskolekompetens samt godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk.
– Det finns inga krav på utbildningen på området sedan tidigare utan det räcker med ett intresse för mat. Målgruppen är bred och vi har redan märkt av en del intresse. Sista ansökningsdag är den 26 april, säger Sara Olsson.
Simon Johansson, restaurangägare i Vimmerby, är positiv till satsningen.
– Branschen både lokalt och på nationellt plan har redan stora problem att få tag i utbildat folk till såväl kök som matsal, och problemet kommer bara att bli större de kommande åren. Därför är det väldigt bra att det här görs, säger Simon Johansson.