Upp mot 30 nya jobb i Solbacka: "Tänker i stor skala"

Bygget av nystartade Hylta EcoPark är i full gång. Det blir en ny återvinningsanläggning i Hylta hus gamla fastighet.

Erik Johansson, VD för Ydre Åkeri på den nyförvärvade fastigheten för den nya verksamheten.

Erik Johansson, VD för Ydre Åkeri på den nyförvärvade fastigheten för den nya verksamheten.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Vimmerby2021-09-02 20:00

Den 30 december förra året köpte Ydre åkeri Hylta hus AB och påbörjade etableringen av en ny återvinningscentral: Hylta EcoPark som ett helägt dotterbolag. Det är i hyvleriets gamla lokaler i Solbacka som verksamheten ska hålla till och arbetet är redan i full gång. De räknar med ett tjugotal arbetstillfällen fram till årsskiftet och rekryteringsarbetet har redan börjat.

– Denna vecka har vi rekryterat två personer som kommer att ha nyckelroller här på plats och fler ska det bli fram till årsskiftet, berättar Peter Carlsson. Han är sedan tidigare styrelseordförande i Ydre åkeri och är nu tillförordnad platschef för nysatsningen.

Vad består verksamheten i?

– Det blir en återvinningshubb där vi står för sortering, frakt och återvinning av material. Framförallt byggmaterial som trä och gips. Kärnverksamheten är sorteringen men vi står för transporten själva, viktigt att ha med oss miljön i tanken: fraktar vi varor till Danmark ska vi se till att vi har med oss returgods tillbaka.

– Rollerna vi rekryterar är framförallt maskinoperatörer av olika slag.

Peter Carlsson och Ydre åkeris VD Erik Johansson tillbringar den mesta av tiden i Solbacka nu inför etableringen. Det är en storsatsning som innehåller visioner om både hållbarhet och lönsamhet.

Om ni drömmer lite högt, hur många anställda har ni inom fem år?

– Det här är koncernens viktigaste investering de närmaste 15 åren. Vi ska kunna leva av det här, säger Erik Johansson.

– Innan året är slut har vi 20 anställda och inom de kommande tre åren räknar vi med ett trettiotal, fyller Peter Carlsson i. 

Hur kommer rekryteringen gå till?

– Det kommer att ske lokalt. Vi har redan fått förfrågningar när folk märkte att vi satt i gång här. 

Vid övertagandet hade den tidigare verksamheten legat nere i tre år. Av miljöskäl var marken tvungen att provtas men så snart miljön var godkänd kunde Ydre åkeri sätta sina planer i verket och påbörjade renoveringsarbetet. 

– Inom Ydre åkeri har vi kompetens inom sanering så det påskyndade processen. Vi har förberett oss inför förvärvet länge, så när vi fick klartecken skedde köpet direkt. Platsen ligger bra till geografiskt: nära till både Ydre och värmeverken vi kommer jobba mot. Det var ovanligt bra förutsättningar för vår verksamhet med befintliga byggnader och stora hårdgjorda ytor. 

– Växtvärk är väl vår största utmaning framöver, avslutar Erik Johansson.

Erik Johansson och Peter Carlsson är förväntansfulla inför uppstarten av Hylta EcoPark. Här står de på trappen till kontoret för nästa kliv i utvecklingen av återvinningshubben som de beskriver verksamheten som.
Erik Johansson och Peter Carlsson är förväntansfulla inför uppstarten av Hylta EcoPark. Här står de på trappen till kontoret för nästa kliv i utvecklingen av återvinningshubben som de beskriver verksamheten som.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!