Satsningen: Spontanidrott ska locka unga röra på sig

Kommunen avsätter totalt 350 000 kronor för att få barn och unga att röra sig mera. Det kan innebär att det blir basketkorgar och skateramp i offentliga miljöer i Vimmerby.

Basketkorgar och skateramp är något Vimmerbyungdomar efterfrågar. Det kan nu bli verklighet genom kommunens extra satsning på spontanidrott.

Basketkorgar och skateramp är något Vimmerbyungdomar efterfrågar. Det kan nu bli verklighet genom kommunens extra satsning på spontanidrott.

Foto: Arkiv / TT-Bild / Märta Svensson

Vimmerby2021-04-20 17:55

– Det är inte exakt bestämt vad det blir, men vi vill ta ett snabbt beslut om att avsätta pengarna, sen ska det gå till grejer som barn och unga frågar efter, säger Jacob Käll (C) ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen beslutade på tisdagen att avsätta sammanlagt 350 000 kronor för att stimulera rörelse och spontanidrott bland barn och ungdomar. Det är främst en åtgärd för att motverka bieffekter av pandemin .

– Vi vet att den fysiska aktiviteten minskat bland barn och ungdomar när föreningar inte haft sina verksamheter i gång, många har också varit mer hemma genom distansstudier och blivit mer isolerade, säger Ola Gustafsson (KD).

En analys som utvecklingsavdelningen gjort bland barn och unga i kommunen har kommit fram till att det behövs snabba åtgärder för att motverka stillasittandet. Men exakt vad pengarna som anslås ska användas till är inte angivet i beslutet.

– Det ska tas fram tillsammans med förningslivet, skolan Fabriken och mötesplatserna där ungdomar finns. Det kan exempelvis bli basketkorgar, som vi vet är efterfrågat, men vad det än blir så blir det i kommunens regi och på allmän kommunal mark, säger Ola Gustafsson.

En satsning som finns en bit ner i kommunens investeringsplan är en skateramp.

– Det kan mycket väl bli så att en sån prioriteras upp inom ramen för den här satsningen, säger Marie Nicholson (M).

Någon tidsplan är inte spikad, mer än att det ska ske skyndsamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!