Scentak för 300 000 kronor i Mariannelund

Samhällsbyggnadsnämnden har 1,8 miljoner som avsatts för åtgärder av stadsmiljön i Mariannelund. Men Mariannelundarna har varit dåliga på att ge förslag.

Tennisparken föreslås få bänkar, bord, grill etcetera.

Tennisparken föreslås få bänkar, bord, grill etcetera.

Foto:

Vimmerby2017-09-20 16:00

Pengarna var egentligen tänkta för området kring stationen men sedan dess har det hänt en hel del i samhället. Dels lades persontrafiken ned och stationen är därmed inte längre den naturliga samlings- och mötesplats den var innan. Sedan dess har också Filmernas hus byggts utanför samhället och det gamla barnfilmbyhuset har sålts till annan verksamhet.

Samhällsbyggnadsnämnden tog därför beslutat att vidga sin blick till stadsnära miljö i Mariannelund och inte enbart kring stationen.

När torget byggdes fanns en tanke att knyta samman Centrumhuset med torget med ett gåfarts-område där trafik gavs möjlighet att passera men i betydligt lägre hastighet och på de gåendes villkor. Då räckte dock inte pengarna till.

Nu finns det en pott och de tankarna är fortfarande aktuella. Men kommunen vill inte bara låsa sig vid torget utan är öppna för andra förslag. Man vill helt enkelt att ortsborna ska få vara dem som avgör var pengarna ska läggas nu och framöver.

När Eksjös signaturbulle invigdes under försommaren var samhällsbyggnadssektorn i Mariannelund för att ta del av de åsikter som möjligen fanns.

Då puffades även för en enkät. Enkäten pågår fortfarande och är bland annat möjlig att besvara på kommunens hemsida.

Få har svarat

Hittills har dock vare sig enkätsvar eller antalet förslag direkt haglat över kommunen.

Bara 39 personer har svarat.

– Jag är lite förvånad att det bara är 39 som svarat. Med så få är det svårt att få vägledning, säger samhällsbyggnadschef Mikael Klaesson.

– Det blir inte statistiskt med 39 svar av 1400 invånare. Hade vi kommit upp i 200 hade det varit klart med var tonvikten ligger. Nu är det ganska jämnt fördelat även om något överväger, beskriver han.

Scentak för över 300 000

Bland förslagen vad man kunde göra för att få torget mer attraktivt föreslår några att det ska byggas ett nytt scentak i stället för den segelduk, som inte använts i år. Det är nu kommunen på väg att sätta som en åtgärdspunkt till nästa vår.

Men billigt blir det inte. Ett nytt tak tros landa på cirka 320000 kronor.

– Man måste bygga om från grunden med väggar och balkar. Det ska bli en snygg scen också, säger Mikael Klaesson.

Kommunen kommer nu att upphandla jobbet.

Andra förslag var bänkar vid scenen och mer grönt.

När det gäller Tennisparken finns önskemål att ska aktiviteter igenom att rusta upp med bord och stolar, mer lekutrustning, grillplats, skatepark med mera. Det är också det de flesta som svarat vill ska prioriteras. Ett antal föreslår att det blir en å-promenad längs Brusaån med belysning, bänkar och papperskorgar.

De flesta som svarat har varit i medelåldern eller övre medelåldern med jämnt fördelat mellan könen.

Segelduken på torgscenen som inte använts i år ska bytas ut mot ett tak till våren. Det beräknas kosta cirka 320 000 kronor. Foto: Ivonne Svahn
Segelduken på torgscenen som inte använts i år ska bytas ut mot ett tak till våren. Det beräknas kosta cirka 320 000 kronor. Foto: Ivonne Svahn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om