SD ifrågasätter överskott hos socialnämnden

Pengar från Migrationsverket som blev över i kommunens mottagning av ensamkommande täckte underskott på mångmiljonbelopp i hemtjänsten och kommunens LSS-verksamhet förra året. Det blev ändå 4,3 miljoner över i ett överskott. Det här ifrågasattes av Anneli Jakobsson (SD) i en interpellation till socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) vid fullmäktige nu på måndagskvällen.

Foto:

Vimmerby2017-12-18 17:16

Jakobsson ville veta det exakta överskottet av pengarna från Migrationsverket, var hon kan hämta siffrorna? Varför ett bokslut inte kan läggas ut på kommunens hemsida?

Hon hävdar också att det skulle vara stopp för redovisningar när det gäller asylsökande?

– Som jag sagt ett flertal gånger hade vi ett överskott i socialnämnden för 2016 på 4,3 miljoner. De pengarna blev över av Migrationsverkets pengar sedan vi lagt fyra miljoner till hemtjänsten plus täckt upp underskott där och för LSS-verksamheten. Totalt blev det 24 miljoner kronor i överskott av de statliga pengarna, redovisade Eva Berglund.
Hon förklarade också att alla siffror finns i kommunens årsredovisning som togs i fullmäktige i maj och som ligger på hemsidan.

– Någon särskild redovisning av asylverksamheter gör vii inte, vi redovisar alla olika verksamheter på samma sätt, sade Eva Berglund.’

Anneli Jakobsson ville veta hur mycket Migrationsverket betalat ut till kommunen för de ensamkommande under 2016. När hon inte fick svar levererade hon det själv:

– Det var 81 miljoner som vi skattebetalare betalat i bidrag, sade hon.

Lars Johansson (V) reagerade på hennes perspektiv.

– Vi skattebetalare betalar inte till någon annan, till utan till oss själva. Staten pengar har gått till Vimmerbybor som jobbar för ensamkommande, eller i hemtjänsten eller med människor med funktionshinder, och det här försöker du bygga en motsättning på, som vanligt när SD lyfter något. Så här i jultid kan vi säga; Välfärd är från oss alla, till oss alla…

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om