Känner du igen platserna i Vimmerby?

Att titta på riktigt gamla vykort kan vara underhållande. Hur mycket har egentligen förändrats i Vimmerby under decenniernas gång?

Norrtullsgatan i en svunnen tid. Inte en COOP-butik i sikte.

Norrtullsgatan i en svunnen tid. Inte en COOP-butik i sikte.

Foto: VT-arkiv

Vimmerby2022-05-16 19:30

Gamla vykort kan väcka nostalgiska känslor men de utgör också en konkret historieskrivning. Vem bodde var, och vilken butik var det som flyttade runt hörnet, och vart tog hela det där fina huset vägen…? Ett enda litet kort kan berätta en hel historia om man bara tillåter det.

Efter nyfiken granskning av en samling gamla vykort från Rosins Pappershandel kan vi konstatera två ganska motsägelsefulla saker: Vimmerby har förändrats en hel del men samtidigt inte alls.

undefined
En bekant syn för Vimmerbybor idag, med både heminredning och lösgodis i fokus.
undefined
Så här såg det ut förr i tiden, då det fortfarande fanns tobaksaffärer.

Stora Torget är sig likt i grund och botten men butikerna tycks ha ett eget liv och rör sig än hit och än dit. Titta på vykortet från tidiga 60-talet, där både Domus och Konsum låg centralt, för att sedan flytta till nuvarande Sandströmshuset (Domus) och nuvarande COOP (Konsum) längre bort på Norrtullsgatan (och snart är den tiden över).

undefined
En gång i tiden fanns både Domus och Konsum här.
undefined
Stora Torget idag, med skor, kläder och härliga bakverk.

Gamla Tingshuset vid Folkskolan är sig likt men utgör idag främst polisstation. Skolan har både vuxit och fått sig ”Astrid Lindgren” i namnet. Sandströms har legat lite här och var, till och med nere i kyrkbacken, där nu Mäklarhuset huserar. ”Manufaktur”-affären vid Stadshotellet fick senare ge vika för Önskabutiken, men först efter att hela huset rivits och gett plats för nybygge.

undefined
Tingshuset en gång i tiden. Här rådde det lag & ordning.
undefined
Här får man akta sig för polisen! Framförallt om man kör förbi i en trimmad A-traktor.

Vimmerby Tidnings gamla redaktionsbyggnad är sig lik men är en våning högre sedan 60-talsbilden tagits. Skylten med devisen ”Störst Först” är däremot oförändrad. Måtte de visdomsorden få förbli orörda även i framtiden.

undefined
Så såg Vimmerby Tidnings redaktion ut förr i tiden
undefined
Så ser tidningsbyggnaden ut idag.
Så här ser Norrtullsgatan i centrala Vimmerby ut idag.
Så här ser Norrtullsgatan i centrala Vimmerby ut idag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!