Se upp - rötmånaden är här

I dag börjar rötmånaden. Mjölken surnar snabbare och magen trilskas. Eller? Har rötmånaden spelat ut sin roll? - Nej då - bakterierna frodas i varmt och fuktigt väder och chansen att vi har sådant väder just nu är större än annars, säger livsmedelsinspektör Lena Blomberg, Vimmerby kommun.

Antalet krånglande magar blir flera under sommaren. Nu börjar rötmånaden och när det är varmt och fuktigt gäller det att hålla kylan.

Antalet krånglande magar blir flera under sommaren. Nu börjar rötmånaden och när det är varmt och fuktigt gäller det att hålla kylan.

Foto:

Vimmerby2008-07-22 06:30


Enligt Bondepraktikan börjar rötmånaden just nu, i slutet av fruntimmersveckan, runt den 22-24 juli. Perioden började historiskt den dag då stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden första gången kunde iakttas i gryningen - numera säger man att det är den period då solen står i Lejonets tecken.
Och just under den här tiden trivs bakterier och mikroorganismer som allra bäst - i varje fall om det är varmt och fuktigt.
- Är det varmt och fuktigt i juni kan man förstås likaväl prata om rötmånadsförhållanden då också, men det är oftast den här typen av väder senare under sommaren, säger Lena Blomberg, livsmedelsinspektör.
Bakterierna som finns i luften får fart på tillväxten under de här omständigheterna. Fler insjuknar i magsjukdomar som campylobakter och EHEC om somrarna, enligt Smittskyddsinstitutets statistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om