Seglade i Storebrobåt till Grönland

Träbåten "La Pinta" var troligen den första Storebrobåten som seglat jorden runt.- Nu är vi förmodligen de första som har seglat en Storebro Havsörnen II till Grönland, säger Frode Falkenhaug, som tillsammans med sin fru Gunilla och de vuxna tvillingdöttrarna Jorunn och Ragnhild varit ute på ytterligare en långseglats med sin trotjänare.

"La Pinta" är en Storebro Havsörn II, byggd i mahogny och ek 1965 i Storebro. Frode Falkenhaug och hans familj har seglat Havsörnen i 23 år.

"La Pinta" är en Storebro Havsörn II, byggd i mahogny och ek 1965 i Storebro. Frode Falkenhaug och hans familj har seglat Havsörnen i 23 år.

Foto:

Vimmerby2012-09-13 06:11


Frode och Gunilla Falkenhaug valde att bli gotlänningar efter att de angjort Visby hamn efter sin världsomsegling åren 1995-1998.
Men båda har rötter i trakterna kring Vimmerby/Hultsfred.
- Jag är uppvuxen i Hultsfred och hade faktiskt Båtverkstaden på Storebro bruk som första arbetsplats i början av 80- talet och Gunilla, född Oskarsson, är från Fjälster i Tuna och är nog den första grönlandsfararen från den socknen, säger Frode Falkenhaug.

Vikingarutt
Den drygt tio meter långa mahognyklädda ekbåten av modellen Havsörnen II från Storebro kom i familjens ägo för 23 år sedan. Döttrarna Jorunn och Ragnhild har tillbringat en stor del av sin uppväxt på "La Pinta" och var knappt fem år gamla när familjen påbörjade sin världsomsegling och har nu själva blivit världsomseglare på andra båtar.
Frode och Gunilla kastade loss från Visby redan den 3 maj i våras. Färden gick runt Sveriges kust via Skagen och upp till Haugesund i Norge. Därifrån seglade de ut över Nordsjön mot Shetland. De följde den gamla segelrutten från vikingatid västerut över Atlanten via Färöarna, där döttrarna anslöt, och Island.

Drivis och isberg
Överseglingarna mellan atlantöarna skedde under försommarhögtryck med svaga vindar och lugnt hav. Efter att ha angjort Seydisfjördur vid midsommartid gick färden vidare längs Islands nordkust.
Redan i mitten av juli var de framme vid Isafjördur, en av utgångshamnarna för Grönland. Vid denna tidpunkt var det dock så mycket drivis och isberg i Danmarkssundet, mellan Island och Grönland, att en översegling var omöjlig. Genombrottet kom i slutet av juli. En kraftig storm i kombination med varma havsströmmar svepte undan nästan all drivis från Kap Farvel till Scoresby sund.
Efter tre dagars färd för både segel och motor nådde de den östgrönländska kusten.

Väl förtöjda i det lilla samhället Tasiilaq sken solen från en klarblå himmel och temperaturen steg till närmare 20 grader.
Väl förtöjda i det lilla samhället Tasiilaq sken solen från en klarblå himmel och temperaturen steg till närmare 20 grader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om