Sekelskiftesvillan Solhaga på Rävbacksgatan

Det är lätt att tappa bort sig till en annan tidsera när vi går genom rummen i Sekelskiftesvillan på Rävbacksgatan i Vimmerby. Familjen Horste bjuder in oss på en rundtur och delar sina bästa tips för att inreda och renovera ett gammalt hus. Här kan man känna historiens vingslag från husets cirka 120-åriga historia.

Sekelskiftesvillan Solhaga på Rävbacksgatan i Vimmerby. Huset har genomgått stora förändringar genom åren men Bonnie och Andreas Horste har hela tiden haft huset som en inspriation i sig och velat skapa en tidstypisk röd tråd som är genomgående för hela huset.

Sekelskiftesvillan Solhaga på Rävbacksgatan i Vimmerby. Huset har genomgått stora förändringar genom åren men Bonnie och Andreas Horste har hela tiden haft huset som en inspriation i sig och velat skapa en tidstypisk röd tråd som är genomgående för hela huset.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-07-28 20:00

Det är en varm och solig dag när Vimmerby Tidning besöker familjen Horste i deras vita sekelskiftesvilla. De vita draperierna på uteplatsen rör sig lätt i vinden och i den ljusa och inbjudande punschverandan är det dukat till fika. Att det finns en känsla för detaljer i det här hemmet blir snabbt tydligt.

Familjen Horste består av Bonnie, Andreas och deras fyra barn Engla, Feliz, Eifie och Elian samt tre lurviga vänner i form av hundvalpen Blissa och katterna Skrållan och Båtsman. Det var efter många års husletande som familjen Horste slutligen hittade hit.

– Dels ville vi ha ett hus som var så pass stort att barnen kunde få varsitt eget rum och sen var vi sugna på att hitta ett äldre hus där det fanns utrymme för oss att renovera lite, sätta vår egen prägel på huset och forma det efter våra behov, säger Andreas.

– Det var verkligen ett renoveringsobjekt, färgen satt knappt kvar på fasaden, men vi kom hit en snöig och grå februaridag och såg ändå en enorm charm och potential i huset, det kändes verkligen rätt när vi klev in här, säger Bonnie Horste.

Familjen flyttade in i huset under sommaren 2011 och har sedan dess bott, renoverat och utforskat husets historia. Det ryktas om att huset som är byggt under tidigt 1900-tal inte alltid har stått på den plats som det står idag utan att det flyttades hit år 1906.

Huset har vid flera tillfällen genom åren genomgått stora ombyggnationer och renoveringar, trapphus som satt på utsidan av huset flyttades till exempel in i huset under 1930-talet. Familjen Horste har hela tiden intresserat sig för husets historia och har sökt information både i stadsarkiven, gamla fotografier och historier från grannar.

– Vägmästaren ska ha bott här, han som ansvarade för att tända gatlamporna. På den tiden var det troligtvis fotogenlampor längs med vägen här. Det sägs att han rökte cigarr och berättade spännande historier för barnen på gatan.

undefined
Den inglasade punschverandan som leder ut till altanen. De spröjsade fönstrena är köpta begnagnade från Eksjö garnison.
undefined
Sekelskiftesvillan Solhaga på Rävbacksgatan i Vimmerby. Huset har genomgått stora förändringar genom åren men Bonnie och Andreas Horste har hela tiden haft huset som en inspriation i sig och velat skapa en tidstypisk röd tråd som är genomgående för hela huset.
undefined
Elian Horste busar i soffan. Han har också ett intresse för inredning och berättar för Vimmerby Tdining att han redan nu börjat spara ihop pengar till att köpa ett hus.

Huset, som var ett tvåfamiljshus på den tiden, har under sina år inrymt en mängd olika människor som bott och levt under detta tak. Vi sitter vid det gamla slagbordet i köket och slås av hur hela huset verkligen andas historia, allt från de gamla spröjsade fönstrena, de gamla trägolven och färgsättningen till möbleringen och de små detaljerna i form av till exempel salt- och pepparkar.

– Jag tänker väldigt mycket på husets historia och sakernas historia när jag renoverar och inreder. Som det här bordet från 1800-talet till exempel. Tänk på alla människor som har suttit runt det här bordet, vad har det pratat om? Tänk allt som sagts, alla diskussioner och ja.. jag känner nog verkligen själen i en sak och gillar hus och inredning som talar till en på det sättet, säger Bonnie Horste.

– Ja, och det är spännande hur ett hus som nästan är 120 år fortfarande står sig vad gäller till exempel att hålla värmen. Att de byggde husen så hållbara och bra. Väggarna här består till exempel av en timmerstomme med halm och lera, det är gammaldags men håller både värme och kyla bra. Och tänk på de här gamla 100-åriga trägolven, de kommer säkert att hålla 100 år till, säger Andreas Horste.  

undefined
Spishällen har de byggt upp i gammal stil där en taklist från huset fått stå som inspiration. Den gamla vedspisen hittade familjen Horste på nätet och åkte och köpte utanför Rimforsa.
undefined
Bonnie Horste har ett brinnande intresse för inredning och tycker att färgsättning och att få en röd tråd som är tidstypiskt är viktigt i det gamla sekelskifteshuset. I den ena hallen har bröstpanelen blivit färgad i Lindblomsgrönt.

– Allt behöver verkligen inte vara nytt, vi har tyckt att det varit otroligt viktigt att ta tillvara på det gamla, renovera det och förädla av flera olika anledningar.  

Efter att ha spenderat de senaste 30 åren tillsammans är det ett rutinerat team vi möter och Bonnie och Andreas berättar om hur de hela tiden kompletterat varandra i arbetet kring huset.

– Andreas är väldigt intresserad av att snickra och lösa de tekniska bitarna medan jag kanske mer står för planeringen, ideérna och inredningen, säger Bonnie Horste.

De har hela tiden stått enade i visionen av vart huset ska hamna någonstans:

– Dels har vi velat göra huset plastfritt och bara ha organiska material och material som är tidstypiska. Vi har velat bevara originaldetaljerna och har återanvänt i princip allt material som vi fått fram när vi renoverat. Vi har även velat få till den här röda tråden med en gammaldags känsla även fast det såklart ska vara praktiskt och tillräckligt modernt för att möta vår familjs behov.

undefined
Bonnie och Andreas Horste har varit tillsammans i 30 år och beskriver sig själva som ett riktigt team. "Och när det blir för mycket med renovering och slit är bästa tipset att ta en hederlig svensk fika tillsammans", säger Andreas Horste.
undefined
Inredningen andas historia och Bonnie Horste berättar hur viktigt hon tycker det är med att känna själen i sakerna hon har runt sig. Det gamla slagbordet i köket är från 1800-talet. "Tänk på alla människor som suttit runt det här bordet, vad har de pratat om?" säger hon.
undefined
I trädgården blommar vackra dahlior i olika rosa nyanser. Bonnie plockar ofta små buketter från trädgården som hon tar med sig in och arrangerar i vaser.
Tips inför renovering

Familjen Horstes bästa tips till dig som vill renovera och inreda i gammal stil:

• Försök att se potentialen i ett objekt, se bortom det som är där idag. Under de gamla plastmattorna kan det till exempel ligga ett vackert gammalt trägolv som enkelt kan plockas fram.

• Ta ett rum i taget och arbeta er igenom renoveringen rum för rum så att ni kan stänga till.

• Låt renoveringen ta tid, att hitta de rätta dörrarna eller ett gammalt golv kan ta tid.

• Återanvänd gammalt material och köpt begagnat, mycket kan få nytt liv om det bara får lite kärlek och underhåll.

• Gå på mycket loppisar och sök av nätet.

• Våga testa! Man kan ofta göra mer själv än vad man tror.

• Var kreativa och låt huset och dess historia bli en inspiration vid renoveringen och inredningen av huset.

För mer inspiration hittar ni huset Solhaga på instagram under: @solhaga1906

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!