Sekunder från att brännas inne

En 49-årig man, bördig från Storebro, var en de personer som attackerades av seriepyromanen i Göteborg i går morse. – Om jag hade kommit ut ur duschen 15 sekunder senare hade både jag och min dotter dött, säger den skakade mannen till vår tidning.

Foto: Scanpix

Vimmerby2016-06-10 07:00

Klockan 04.52 på torsdagsmorgonen inkom det första larmet till polisen om en anlagd brand i en lägenhet i Göteborg. Någon hade hällt ut en brännbar vätska och sedan tänt på.

Fram till klockan 06.27  skulle det larmas om ytterligare sex liknande attacker.

Ett av dessa kom från en 49-årig man, bördig från Storebro. Liksom samtliga övriga drabbade är han anställd på bostadsföretaget Familjebostäder.

Sekunder från döden

– En kollega ringde och väckte mig tidigt på morgonen och bad att jag skulle komma in till jobbet. Det hade brunnit i flera lägenheter kopplade till vårt företag, berättar han.

Efter att ha duschat klev mannen ut i lägenheten och fick då se någon hälla in en vätska genom brevinkastet. Sekunderna senare brann hela hallen.

– Min 20-åriga dotter låg i sitt rum och sov. Hade jag väckts senare eller kommit ut från badrummet femton sekunder senare, så hade både hon och jag dött idag.

Tack vare att mannen hade en brandsläckare inne i lägenheten lyckades han själv släcka branden. Både han och hans dotter blev svedda av elden, men klarade sig undan allvarligare brännskador.

Skakad

Trots det inträffande tycker 49-åringen att både han själv och dottern mår ganska okej.

– Alla vi drabbade har fått fantastisk hjälp av vår krisorganisation. Det är så viktigt i sådana här situationer och det har funkat fantastiskt bra.

– Sedan är det förmodligen så att man inte riktigt har landat i det än. Jag är nog fortfarande i chock, säger han.

”Väl känd”

Omkring klockan 08.00 på torsdagsmorgonen greps en man i 50-årsåldern misstänkt för de sju mordbränderna. 

En konflikt mellan mannen, som hotats med vräkning, och Familjebostäder verkar vara det som ligger bakom attackerna. 50-åringen ska ha uppgett att han har känt sig illa behandlad av bostadsbolaget

– Jag vet vem han är, men känner honom inte. Han bor i det område där jag arbetar och är väl känd där.

Vid bränderna skadades tre personer. Två personer fick lättare rökskador medan en brandman skadades allvarligt av nedfallande glassplitter. Han har bland annat skärskador i huvudet och på en arm.

Mordbränderna i Göteborg

• Under tidiga torsdagsmorgonen brann det på sju platser i Göteborg. Polisen rubricerar samtliga bränder som grova mordbränder.

• Den man i 50-årsåldern som gripits misstänkt för bränderna varslades nyligen om vräkning från sin lägenhet, som ägs av företaget Familjebostäder.

• Samtliga bränder var riktade mot anställda inom Familjebostäder.

• Ett av offren, bördig från Storebro, är anställd som förvaltare/områdeschef hos Familjebostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om