Senaste nytt om Brygghuset – provresultaten har kommit

Provresultaten är klara och på torsdag öppnar Brygghuset igen. "Vi kan avvisa matförgiftning som orsak till smittan", skriver restaurangen i ett långt uttalande om den omtalade smittspridningen som drabbade flera gäster i förra veckan.

Nu kan Brygghuset öppna igen. Svaren på de prover som tagits på maten är klara och visar ingen koppling till matförgiftning.

Nu kan Brygghuset öppna igen. Svaren på de prover som tagits på maten är klara och visar ingen koppling till matförgiftning.

Foto: Christer Andersson

Vimmerby2024-11-13 14:37

Brygghuset i Vimmerby har varit stängt sedan i fredags efter att både personal och gäster insjuknat i magsjuka. Företagarnas oktoberfest tidigare i veckan slutade med att flera blev sjuka. Marcus Hamlin, ordförande för Företagarna Vimmerby sade i helgen att man inte visste hur många som drabbats:

– Det är jättetråkigt för alla drabbade naturligtvis, men shit happens får man kanske säga. Det första vi gjorde var att ta kontakt med Brygghuset och jag tycker de har skött det bra. De har gjort precis vad man kan förvänta sig. Klart man funderar på vad det kan vara, det skulle kunna vara en superspridare av calicivirus också. Det måste inte vara maten. Vi får väl se vad proverna visar.

Nu är analyserna av proverna som tagits på maten klara – och de visar ingen påväxt som kan kopplas till matförgiftning. Åbro väljer att kommentera det hela i ett fylligt pressmeddelande:

"Restaurang Brygghuset vill inleda med att uttrycka vårt djupa beklagande över den smittspridning som inträffade under mitten av förra veckan. Vi tar händelsen på största allvar och har sedan dess genomfört ett antal åtgärder för att säkerställa både gästers och personals hälsa och trygghet.

I fredagsmorse fick vi information från flera medarbetare om att de inte kunde komma till arbetet på grund av magsjuka. Under samma dag rapporterades liknande symptom även från några gäster. För att förhindra vidare spridning av smitta beslutade vi omedelbart att stänga ner hela restaurangverksamheten samt sanera samtliga faciliteter. Som ett led i vår åtgärdsplan genomfördes omfattande provtagningar på de anrättningar som servats och vi har genomfört en grundlig utvärdering tillsammans med vår matsäkerhetskonsult. För att säkerställa att smittan inte spreds vidare fick ingen personal återvända till arbetet förrän minst 72 timmar hade passerat från sista symptom.

Provresultaten visade på att ingen mat har visat tecken på någon form av påväxt som kan kopplas till traditionell matförgiftning. Detta gör att vi kan avvisa matförgiftning som orsak till smittan. Vår bedömning är därmed att smittspridningen sannolikt har skett via mänsklig kontakt.

Vi tackar alla som har visat förståelse och tålamod under denna period och försäkrar att vi fortsatt arbetar för att säkerställa en trygg och säker miljö för alla som besöker oss.

Vi ser fram emot att välkomna våra gäster tillbaka till restaurangen när vi öppnar igen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!