Chefen om kommunens stora parkeringsmiss

Vimmerby kommun saknar lagligt stöd för att utföra kommunal parkeringsövervakning. Nu stoppas tills vidare all övervakning. "Vi får hoppas att man parkerar med sunt förnuft under tiden", säger gatuchef Roger Lindell.

"Det känns jättekonstigt att polisen helt plötsligt inte ger tillstånd. Men det är klart att rätt måste vara rätt. Vi vet inte om det är deras krav som har förändrats eller om man plötsligt uppmärksammat att det är något som saknats sedan tidigare i de kommunala besluten", säger Roger Lindell, gatuchef i Vimmerby kommun.

"Det känns jättekonstigt att polisen helt plötsligt inte ger tillstånd. Men det är klart att rätt måste vara rätt. Vi vet inte om det är deras krav som har förändrats eller om man plötsligt uppmärksammat att det är något som saknats sedan tidigare i de kommunala besluten", säger Roger Lindell, gatuchef i Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-06-25 16:38

I ett beslut från polisen framkommer det att kommunen saknar giltigt kommunbeslut för kommunal parkeringsövervakning. Något som innebär att kommunen under en längre tid övervakat och delat ut p-böter utan att har rätt till det.

– Det är inte alls roligt att det blir på det här viset. Vi övervakar inte för att jäklas med folk utan för allas säkerhet, trygghet och tillgänglighet, säger Roger Lindell. 

Hur kommer det sig att ni inte har ett giltigt kommunbeslut?

– I mitten av januari fick vi påpekande om att det var något som saknades i det kommunala beslutsdokumentet som ligger till grund för tillståndet från polismyndigheten. Det är första gången som det påpekats att det är något som saknats. Vi har fått tillståndet varje år tidigare så vi blev väldigt förvånade. Då började vi titta på det och ha diskussioner med polismyndigheten. 

undefined
"Vi har fortsatt med parkeringsövervakning tills att vi fick ett meddelande nu i juni att de ansåg att det inte var korrekt", säger Roger Lindell.

Under hur långt tid har ni saknat det?

– Det är fortfarande lite oklart. I februari fick vi till oss att polisens jurister skulle titta närmare på det. Nu i juni fick vi beslut om att vi var tvungna att komplettera. Det saknades en ansats i den kommunala beslutet där man beskriver att arbetet ska utföras av minst en parkeringsvakt. Vi har inte fått till oss att vi inte fick utföra parkeringsövervakning under tiden. Sedan har det nu kommit fram nu att det inte finns lagstöd för det. 

Det innebär att p-böter som delats ut kan komma att makuleras efter en överklagan. Men däremot inte alla.

– Det är olika beslut uppdelat på gatumark och tomtmark. Det här gäller gatumark. Så det beror på hur detaljplanen ser ut där man har parkerat. Hur många parkeringsanmärkningar det gäller har jag inte i huvudet. I varje fall blir det att man får bestrida och så utreds de var och en för sig. Det kan inte vi göra själva utan då måste man vända sig till polisen. 

undefined
"Vi har inte fått några jättestora reaktioner. Det är några som har hört av sig", berättar Roger Lindell.

Vad kan det här få för ekonomiska konsekvenser?

– Det är svårt att säga. Men mycket av vår övervakning bekostas av intäkterna så visst kan det få konsekvenser. 

Vad händer framåt?

– Vi har skickat in ett beslut som är korrigerat och hoppas på att få tillbaka ett godkännande med vändande post. Under den tiden har vi stoppat all parkeringsövervakning. Det har vi gjort även på tomtmark eftersom det är svårt att avgöra för gemene man om man står på tomt- eller gatumark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!