"Servicekontoret ska stängas"

Statliga servicekontoret i Vimmerby stängs om mindre än fem månader. Generaldirektörerna för de tre statliga verken medger att det blir försämringar för besökarna, men ser samtidigt inget utrymme för omprövning av beslutet att stänga kontoret i Vimmerby.

Vimmerby2013-02-05 07:13


Det skriver de tre generaldirektörerna Ingemar Hansson, Skatteverket, Dan Eliasson,  Försäkringskassan, och Katrin Westling Palm, Pensionsmyndigheten, i ett svar till kommunalrådet Micael Glennfalk i Vimmerby kommun.
Kommunen har engagerat sig på flera sätt för att servicekontoret ska finnas kvar. Bland annat har kommunalrådet skrivit och argumenterat till de tre generaldirektörerna. Men det ser ut att hjälpa föga.
I sitt svar beskriver de att de 115  servicekontorens lokalisering och  resurser ses över löpande.
Totalt sett har besöken ökat under 2012 med 17 procent, jämfört med 2011. Variationerna mellan servicekontoren är dock stora.
- Det finns kontor där besöken ökat med över 50 procent under vissa perioder medan andra kontor har samma antal eller färre besökare, skriver de och pekar på att kontoret i Vimmerby är ett av de servicekontor i landet som har minst antal besökare.

"Sämre för besökare"
De anger ingenting om hur antalet besök på Vimmerbykontoret förändrats mellan 2011 och 2012.
- Syftet med vårt beslut att avveckla verksamheten i Vimmerby, samt på tolv andra orter, är att driva servicekontoren på ett mer kostnadseffektivt sätt och stärka servicen där efterfrågan är större och utveckla kundmötet ytterligare, skriver de i svaret där de också betonar att de tre myndigheterna är överens om inriktningen.
-  Vi är medvetna om att nedläggningen gör det svårare för dem som vill göra spontana besök i Vimmerby. Vi beklagar detta, men det  finns inget utrymme för omprövning av vårt beslut att stänga servicekontoret i Vimmerby senast halvårsskiftet 2013, skriver generaldirektörerna.
De hänvisar kunder som vill ha personligt besök i första hand till Västervik, men nämner också Oskarshamn och Nässjö som alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om