Sevärda historiska platser längst med ån

I hemestertider har vi besökt två platser som är belägna vid Stångån. De gamla handpappersbruken Mariedal och Bråneholm bjuder både på historia och storslagen natur.

Vid Bråneholm fanns ett handpappersbruk på 1800-talet som man fortfarande kan se ruinerna av.

Vid Bråneholm fanns ett handpappersbruk på 1800-talet som man fortfarande kan se ruinerna av.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-08-04 10:00

I nordvästra delarna av Vimmerby kommun finns en hel del sevärdheter och kulturminnen. Många väljer att besöka platser som Nationalparken Norra Kvill och Kvilleken. Det finns dock flera guldkorn i trakten som inte alla känner till.

Den som har paddlat kanot på Stångån i trakten är bekant med forsarna vid Bråneholm och Mariedal som är belägna på bara någon kilometers avstånd. Där måste kanoterna tas upp och bäras en bit. Under stora delar av 1800-talet pågick febril verksamhet på båda platserna i form av handpappersbruk. Anledningen till att industrierna var placerade så pass avsides var att man behövde tillgång till vattenkraft för att driva anläggningarna.

På 1800-talet fanns som mest 150 handpappersbruk i Sverige där gamla kläder, så kallad lump, samlades in och användes som råvara i en process där man så småningom fick fram pappersark. På 1900-talet utvecklades andra tekniker som gjorde att handpappersbruken spelade ut sin roll. Mariedal lades ned 1872 och Bråneholm drevs fram till 1885. I närheten fanns även Ösjöfors handpappersbruk som drevs fram till 1926 och fungerade som museum fram till 2005 då det brann ner i en anlagd brand.

– Det är väldigt fina områden där Sevedeleden även går förbi både Mariedal och Bråneholm. De är inte så kända bland turister, utan det är mest folk i trakten som känner till området som hittar dit, säger Emelie Madsen på Vimmerby Turistbyrå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!