Sex elmiljarder i kompensation – så påverkas du

Hushåll med mycket höga elräkningar kommer att kompenseras ekonomiskt enligt ett förslag av regeringen. Som mest kan en villaägare få ut 6 000 kronor.

Kunder med höga elräkningar ska kompenseras med som högst 6 000 kronor.

Kunder med höga elräkningar ska kompenseras med som högst 6 000 kronor.

Foto: Mats Andersson/TT

Vimmerby2022-01-13 13:42

Hushåll med en förbrukning över 2 000 kilowattimmar per månad kommer ha rätt till den högsta ersättningen. Kompensaitionen gäller förbrukningen under tre månader, december, januari och februari och den blir högst 2 000 kronor per månad, totalt 6 000 kronor.

– Vi kommer omgående att inleda en dialog med myndigheter, elnätsbolag och riksdagen om hur det här ska se ut, säger finansminister Mikael Damberg (S) under onsdagens presskonferens.

Över 1,8 miljoner hushåll i Sverige berörs av förslaget där regeringen avsatt drygt 6 miljarder kronor. Elprischocken drabbar främst hushåll som har rörligt elpris.

– Staten har inte som vana att gå in och rädda, men det här är en exceptionell situation. Vår svenska elkonsumenter ska inte behöva bli lidande i den grad de blir nu på grund av bland annat Rysslands agerande på energimarknaden i Europa. Jag tror inte att det här alltid kommer att ske, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Några veckor kommer samtalen med elbolagen att ta och de ligger till grund för hur ersättningen kommer att utformas i detalj.

– Sedan är det också en trappa upp till den så att alla ska kunna, på ett eller annat sätt, få det här stödet, men exakt hur det ser ut och när det kommer i tiden kan vi återkomma till, säger Khashayar Farmanbar.

Ersättningen blir retroaktiv och medlen betalas ut till de hushåll som har höga elräkningar utan att de behöver ansöka om det.

Då kan du få elprisstöd

Din elförbrukning per månad avgör om du har rätt till kompensation och stödet ska betalas utifrån en ännu inte redovisad förbrukningstrappa.

Förbrukningen ser du på din senaste elräkning, eller genom att logga in på ditt elbolags hemsida.

Högsta nivån är hushåll som förbrukat över 2 000 kilowattimmar, som får det högsta beloppet 2 000 kronor per månad. 

Det ska inte spela någon roll om du har rörligt eller bundet elavtal.

Pengarna ska betalas ut automatiskt, men det är ännu oklart när.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!