Minnesexpert vittnar för dömd Vimmerbypolitiker

Just nu prövas fängelsedomen mot Vimmerbypolitikern Erik Paulsson i Göta hovrätt. Paulsson har begärt att minnesexperten och professorn i vittnespsykologi, Pär-Anders Granhag, ska vittna och bedöma trovärdigheten av målsägandens uppgifter.

Pär-Anders Granhag vid Göteborgs universitet är professor i vittnespsykologi. Under torsdagen vittnar han som sakkunnig i Göta hovrätt som behandlar Vimmerbypolitikern Erik Paulssons överklagan mot tingsrättens dom på fängelse i fem år.

Pär-Anders Granhag vid Göteborgs universitet är professor i vittnespsykologi. Under torsdagen vittnar han som sakkunnig i Göta hovrätt som behandlar Vimmerbypolitikern Erik Paulssons överklagan mot tingsrättens dom på fängelse i fem år.

Foto: Arkiv TT-bild / Göteborgs universitet

Vimmerby2021-08-25 17:00

"Man bör iaktta mycket stor försiktighet då man bestämmer värdet av den muntliga bevisning som rör åtalspunkt 1 och åtalspunkt 2", skriver Pär–Ander Granhag i ett skriftligt utlåtande till hovrätten inför huvudförhandlingarna som inleddes i måndags och som avslutas under torsdagen.

Sista dagen inleds med att hovrätten hörs Pär-Anders Granhag via videolänk om hans bedömning av de uppgifter målsäganden lämnat om vad som ska ha hänt under åren 2013-2016, händelser som tingsrätten anser är ett par fall av våldtäkt mot barn och grova sexuella övergrepp mot barn. De är de två tunga åtalspunkterna och huvudskälen till att tingsrätten dömde Erik Paulsson till fängelse i fem år i början av juni år.

Pär-Anders Granhag uppmanar hovrätten till stor försiktighet när det gäller målsägansens uppgifter. Han hänvisar till målsägandens unga ålder och att det är mer än fyra år eller mer sedan händelserna ska ha skett. Han pekar på fem påverkansfaktorer som han menar kraftigt kan reducera en persons minnesbilder.

De fem faktorerna är:

• Retentionsintervallets längd, den tidsrymd som hunnit passera. Pär-Anders Granhag skriver att tid är den starkaste av alla faktorer som påverkar vårt minne.

•  Ålder. Vid den ålder målsäganden befann sig under perioden är minnet bättre än ett förskolebarn, men i den åldern minns man inte lika bra som en vuxen.

• Reality monitoring. Vår förmåga att hålla isär det faktiska och det föreställda.

• Social påverkan. Här hänvisar professor Granhag särskilt till samtal mellan den dömda och målsäganden och till förhör och samtal mellan polis och målsäganden. Han skriver att samtalen med polisen kan ha väckt nya minnen, men vill heller inte utesluta att målsägandens minne kan ha färgats av extern påverkan.

• Uppmärksamhet och minne. Det vi riktar uppmärksamheten mot minns vi bättre, det vi inte fäster uppmärksamheten på minns vi sämre, exempelvis minns vittnen en rånares vapen bättre än skorna, skriver han och för över principen till det aktuella målet. 

Ingen av parterna närvarar i hovrätten i Jönköping. Utöver torsdagens förhör med professor Granhag använder hovrätten tiden till att gå igenom bevisningen från rättegången i Kalmar tingsrätt.

Förhandlingarna avslutas med slutplädering. När hovrättens dom faller är ovisst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!