SFI klarar kraven i Vimmerby

Hälften av kommunerna klarar inte Skolinspektionens krav för SFI, Svenska för Invandrare. Vimmerby är en av de kommuner som granskats - men där blir omdömet klart godkänt.

Vimmerby2011-12-30 05:06

- Vi är förstås glada för att vi inte får några anmärkningar. Lärcenter, där SFI ingår, är duktiga på att anpassa utbildningen efter individens behov, säger förvaltningschefen Birgitha Sahlin i en kommentar till Skolinspektionens granskningsrapport.
Inspektionen har granskat SFI i 39 kommuner i landet.
Omkring hälften av 39 granskade kommuner klarar inte att låta nyanlända börja svenskundervisning inom den tid som lagen stipulerar, en respektive tre månader beroende på omständigheterna. Det pekar Skolinspektionen på i en ny granskning av 39 kommuners verksamhet med svenskundervisning för invandrare, SFI.

Prioriteras bort
- Det är beklagligt att kommunerna inte prioriterar de nyanländas möjligheter att starta sin utbildning så snart som möjligt. Ju tidigare man kan börja med svenska, desto lättare har man att etablera sig i både arbetslivet och samhället i stort, säger Erica Sahlin, projektledare, Skolinspektionen.
En del av kommunerna får också kritik för svagheter i uppföljning och för att de inte arbetar tillräckligt bra med att kombinera SFI med etableringsinsatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om