SIKTAR MOT STJÄRNORNA: Jonah bidrar till framtida Mars-resor

Ett stort intresse för matematik, fysik och rymden gjorde att Jonah Ekelund från Frödinge valde att läsa rymdfysik på Luleå Tekniska universitet. Nu deltar han i ett projekt som kan bli en av alla pusselbitar inom rymdforskningen.

Jonah Ekelund från Frödinge läser Rymdteknik i Kiruna. Vid sidan av studierna deltar han i ett projekt där en grupp studenter ansvarar för ett experiment som ska testas under en raketuppskjutning från Esrange våren 2017. Foto: Lena Dahlberg

Jonah Ekelund från Frödinge läser Rymdteknik i Kiruna. Vid sidan av studierna deltar han i ett projekt där en grupp studenter ansvarar för ett experiment som ska testas under en raketuppskjutning från Esrange våren 2017. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Vimmerby2016-06-20 10:00

Planeten Mars är närmare och hetare än någonsin. Inte bokstavligt talat förstås, men det har hänt mycket inom den forskningen sedan Jonah Ekelund föddes för drygt 22 år sedan. Om 10, 20 eller 30 år är det kanske han som är en av alla forskare som har ett finger med i spelet när det gäller framtida rymdfärder, bosättningar på Mars eller något annat framsteg som har med rymden att göra.

Rymdcampus

Jonah Ekelunds intresse för rymden gjorde att han bestämde sig för en civilingenjörsutbildning i rymdteknik efter Vimmerby gymnasium.

Efter 2,5 år i Luleå har han nu läst 1,5 år på rymdcampus i Kiruna, vägg i vägg med IRF, Institutet för Rymdfysik.

– Det är långt hemifrån, drygt 150 mil från Frödinge, men jag tänker inte på det när jag väl är där.

Bland ämnena märks mikrodata, rymdplasmafysik, solsystemets fysik, atmosfärens fysik och rymdinstrument.

– Min inriktning är rymdatmosfärens fysik. Jag har ett år kvar, förmodligen kommer jag fortsätta som doktorand efter det, men det beror på om det finns sådana tjänster då.

Salter i raketfart

Vid sidan av studierna deltar han i ett projekt där en grupp studenter ansvarar för ett experiment med salter.

Försöket ska testas under en raketuppskjutning från Esrange våren 2017.

– Det är ett projekt som är lite av en förstudie till ett experiment som ska till Mars med ExoMars2018, säger Jonah Ekelund.

– Projektet REXUS/BEXUS sponsras av Rymdstyrelsen, och den tyska motsvarigheten. Vi ska observera fyra olika salter, hur de beter sig under raketfärden som ska upp till 90 kilometers höjd. Man tror att salterna är en viktig del i vattencykeln på Mars.

Redovisning i Tyskland

I sommar ska Jonah Ekelund och gruppen till Tyskland för att redovisa designen av det instrument de byggt. Resultatet av experimentet ska redovisas nästa sommar. Allt detta görs som en träning inför projekt inom rymdbranschen.

Vad tänker du om framtiden?

– Det är coolt att vara en av alla pusselbitar som kanske kan bidra till forskningen om Mars, och det vore såklart kul att få hjälpa till vid bemannade landningar på månen eller Mars, på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om