Siktar på att öka barnens läsintresse

Gratisböcker och högläsning – under Världsbokveckan är läsandet i fokus. ”Särskilt barn och ungas läsning, det känns bra att Världsbokdagen vuxit till en hel vecka”, säger Louise Ström, Vimmerby Bokhandel.

Syskonen Erik och Elin Thörne tar en titt i bokkorgarna som Annika Brantemo lagt fram på biblioteket.

Syskonen Erik och Elin Thörne tar en titt i bokkorgarna som Annika Brantemo lagt fram på biblioteket.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-04-24 16:00

I samband med Världsbokdagen 23 april går Sveriges bokhandlare samman i Världsbokveckan, en riktad insats för att främja barns läsande. Veckan genomfördes första gången 2015 och är i år större än någonsin. Under april delar Sveriges bokhandlare ut 50 000 exemplar av ungdomsboken Nidstången, första delen i Pax-serien, gratis.

– En bok för slukaråldern. Vi har blivit tilldelade 150 böcker och hoppas förstås få anledning att dela ut allihop. Vissa har koll på att det är Världsbokveckan, andra blir glatt överraskade att få en bok, säger Louise Ström, Vimmerby Bokhandel.

Men det är inte bara 220 boklådor runt om i landet som engagerar sig, på många håll har biblioteken hakat på för att ge läsandet en skjuts.

– Vi jobbar ju läsfrämjande hela tiden, och att vara med och ge bort böcker för att inte minst stimulera barnens läsning känns helt fantastiskt, säger Annika Brantemo, förste bibliotekarie på Vimmerby bibliotek, där man ställt ut bokkorgar med Pixiböcker till barnen och gratis pocketböcker för de vuxna.

Syskonen Erik och Elin Thörne, sju och nio år gamla, tog en koll i gratisutbudet.

– Vi är ofta på biblioteket och tycker om att läsa, säger Erik, som fastnade för ”Förskolan Ginnis rekordbok”.

Försäljningen av barn- och ungdomsböcker har ökat de senaste åren, enligt rapporten över Bokförsäljningen i Sverige. Men barns och ungdomars läsning pekar trots det nedåt och regeringens utredning ”Barns och ungas läsning” slår fast att det är stora skillnader mellan olika socioekonomiska grupper.

– Min upplevelse är också att många är bra på att läsa för de riktigt små, och även upp i den ålder där man knäcker läskoden. Men sedan blir det en utmaning för många att fortsätta läsa, säger Louise Ström.

På biblioteket har man under Världsbokveckan, som sammanfaller med påsklovsveckan, lånat in två sagoläsare. På Världsbokdagen i tisdags var det Gunilla Gustafsson, Stadsmuseet Näktergalen, som läste sagor för barn, i morgon torsdag kommer Anton Palmér från kommunens utvecklingsavdelning och läser.

– De är handplockade, och vi är jätteglada att de ville ställa upp, säger Annika Brantemo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om