Vid årsskiftet tog 29-årige Simon Johansson från Vimmerby över lokalen på Storgatan. Bakom sig lämnar han en lyckad karriär som ansvarig för matupplevelsen på Astrid Lindgrens Näs, där han mer eller mindre fritt hade skapat sitt eget koncept.
Jobbar dygnet runt
Den senaste månaden har knappast inneburit någon vila för den nyblivna restaurangägaren.
– Jag är här och jobbar nästan dygnet runt. Men det här är en dröm som blir verklighet, så det gör inte så mycket.
Simon Johansson säger att nyfikenheten och intresset kring hans nya satsning har varit enormt, betydligt större än han själv hade kunnat hoppas på. Det märktes inte minst när han började leta efter personal.
– Jag var rädd att jag inte skulle få några ansökningar alls, men jag blev ju snarare mailbombad. Det hade jag inte trott, det blev ju svårt att välja istället. Att så många människor dessutom är nyfikna och intresserade av det jag ska göra, gör ju att jag bara vill ännu mer.
Hemmakänsla
Simons vision går ut på att skapa en slags finare kvarterskrog, där alla kan känna sig hemma.
– Jag kommer skapa mitt eget ”vardagsrum” och det kommer speglas i hela verksamheten egentligen, allt från hur personalen är klädd och hur de agerar, till lokalen och möblerna. Tanken är att det ska vara en ”hemma-hos-känsla”– kravlöst och med fokus på mötet.
Vid en snabb rundvandring i lokalen som just nu är under renovering, berättar Simon hur han tänker dela upp restaurangen i flera mindre rum.
– Det kommer bli ett öppet kök för att ytterligare förstärka hemma-hos-känslan. Man ska kunna sitta ner och se oss kockar när vi jobbar. På övre plan blir det olika rum rent inredningsmässigt och här ska det vara fokus på ”häng”. Hit ska man kunna komma och bara vara, utan att nödvändigtvis köpa något. På nedre plan kommer vi ha matsalen och där ska det vara en mysig känsla och mycket att titta på. Man ska känna sig bekväm och hemma även där. Oavsett om man kommer för att äta en fin middag eller bara läsa en tidning så vill jag att det ska finnas något för alla, säger Simon Johansson.
– Det viktigaste känner jag är att hålla kvalitet rätt igenom. Jag vill inte ha flest gäster, men jag vill att alla gäster hos mig ska känna sig sedda och uppmärksammade.
När öppnar du?
– Det vet jag inte, förhoppningsvis till mitten av mars