Sista frågorna i fullmäktige

- Är det löneökningarna som gör att prognosen för helåret ger sämre resultat än delårsbokslutet? Och har egentligen antalet anställda minskat genom avtalspensionen undrade Magnus Gustafsson, m.

Leif Carlson, m, tackade för den gångna mandatperioden. Om en vecka tillträder det nyvalda fullmäktige i plenisalen.

Leif Carlson, m, tackade för den gångna mandatperioden. Om en vecka tillträder det nyvalda fullmäktige i plenisalen.

Foto:

Vimmerby2010-10-26 06:28


Det handlade en hel del om budget och ekonomi när de folkvalda hade sista sammanträdet innan det nyvalda fullmäktige sak ta vid. Ekonomichefen Staffan Leijon redovisade inledningsvis att kommunen inte behöver låna lika mycket som planerat i år. 65 miljoner i nya lån ser ut att stanna vid 40 miljoner under året.

Tio miljoner mer i skatt
Han fortsatte senare med att visa hur mycket skatteinkomsterna ökat under året.
- Drygt tio miljoner mer än beräknat, sade han.
Det är den främsta orsaken till att ett minus på fyra miljoner i april, är vänt till ett plus på drygt åtta efter åtta månader, men för helåret ser det ut att bli knappt en miljon kronor i över skott.
Ett bestående problem är att nämndernas kostnader ligger konstant 18-19 miljoner över vad fullmäktige skickade med i budgeten för i år. I april var det minus 25 miljoner. Det finns dock en naturlig förklaring till den skillnaden.
- Det är de 6,8 miljoner som teknik- och servicenämnden fått i tilläggsanslag för de så kallade industriavtalen för VA-tjänster, förklarade Staffan Leijon.
Därmed har teknik- och servicenämnden fått fullmäktiges täckning för den kostnaden, åtminstone för i år.
- Men det här ska ju pågå i tio år till, då blir det nästan 70 miljoner, reflekterade Rein Soowik, c, ledamot i nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om