Sista potatisen på "Maderna"

En epok i Vimmerby håller på att ta slut. När grävskoporna till våren börjar frakta undan matjorden på "Maderna" går det inte längre att odla potatis där. Just nu tar dagens odlare Fritz Henriksson hem den sista skörden. I dag börjar han försäljningen av god matpotatis vuxen på bästa Vimmerbyjord.

Nu har sista skörden  ägt rum på "Maderna" utanför Vimmerby. I vår börjar schaktningsarbetet för torrmjölksfabriken.

Nu har sista skörden ägt rum på "Maderna" utanför Vimmerby. I vår börjar schaktningsarbetet för torrmjölksfabriken.

Foto:

Vimmerby2002-09-20 07:17

- Visst känns det litet tungt att tänka på att jag inte kan odla potatis på de här tio hektaren, säger Fritz Henriksson, men jag får väl försöka hitta annan mark. Men det finns inte lika bra mark som den som nu ska bebyggas med en stor torrmjölksfabrik.
Fritz Henriksson har odlat potatis här sedan 1987. Tidigare var det Göran Hemmingsson som tog hem skördarna.
Men potatisodlandet har lång tradition i Vimmerby.

Järnvägsvagnar
- För länge sedan odlade man potatis fram till järnvägen, berättar Fritz Henriksson. Potatisen lastades på stora järnvägsvagnar och försåg hela Stockholms befolkning.
Men den historian får vi återkomma till vid ett annat tillfälle. Dagens potatisodling har fram till och med i fjol varit inriktad på att odla utsädespotatis som distribuerats ut över hela landet. Det har i första rummet handlat om King Edward och Folva.
Mossjorden på "Maderna" har varit utmärkt för potatisodling.
- Men i år visste jag inte riktigt hur jag skulle göra. Jag brukar använda marken så att jag odlar potatis på halva ytan och säd på den andra halvan och så växlar jag varannat år, omtalar Fritz Henriksson.

Matpotatis
- När diskussionerna och det första förhandsbeskedet kom från Arla, om att etablera sig i Vimmerby, trodde jag inte att jag skulle få bruka marken i år. När det sedan kom lugnande besked från kommunledningen satte jag tio hektar men valde då att ta fram matpotatis i stället.
Betingelserna blev bästa tänkbara med en fuktig försommar och sedan fint väder. Skörden är enorm - 35-40 ton.

Klyftpotatis- Nu gäller det att bli av med den goda potatisen. Jag har tre sorter i år, den mjöliga King Edward, den fasta och goda Folva-potatisen och så en ny sort som smakar alldeles utmärkt. Den heter Dalhi och är också en fast potatis.
- Jag har provat på att skära den i sex klyftor, lätta ut den på en ugnsform tillsammans med smör och vitlök och göra klyftpotatis. Det blev så gott så gott, berättar han.

Dammigt jobb
Ute på "Maderna" träffar vi Johan Karlsson och Kenny Lindh. Johan rattar traktorn framför den maskinella potatisupplockaren och Kenny står på maskinen och sorterar bort sten. Det är ett mycket dammigt jobb. Den torra jorden bildar moln och båda är försedda med munskydd för att över huvud taget kunna vara där.
- Torkan i sommar har gjort att det dammar ordentligt och det lönar sig inte att vattna. Vi skulle behöva 200 millimeter vatten för att få bort dammet, men riskerar då att få regn och att det skulle bli så blött att det inte går att köra med maskiner, berättar Johan Karlsson. Vi får alltså stå ut med dammet.

Utförsäljning
Skörden lastas på stora transportvagnar och körs till ett modernt potatislager i Älåkra där Fritz Henriksson och Rikard Nilsson gör en ytterligare sortering och förpackar potatisen i 10- och 25-kilossäckar. I kväll börjar han utförsäljningen ute i Älåkra.
- Vi plockar bort de största och minsta och försöker få så jämnstor potatis som möjligt i säckarna, omtalar Fritz Henriksson.
Han är medveten om att det är sista gången han skördar just på den här marken. Om det blir någon fortsättning med potatisodling vet han inte idag.
- Saknas förutsättningarna får jag väl se mig om efter något, annat säger han. Fritz arrenderar jorden och lagerbyggnaderna och har gjort så sedan 1987.
Det kan vara den sista potatisskörden i Vimmerby. Om Fritz Henriksson inte hittar andra liknande marker i närheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om