Sista sommaren innan registreringskrav på katter

I år är det sista sommaren katter får vara oregistrerade. Mia Karlberg Lingefelt hoppas på att den nya lagen ska hjälpa fler katter att hitta hem.

Från och med januari 2023 behöver alla katter vara registrerade hos Jordbruksverket.

Från och med januari 2023 behöver alla katter vara registrerade hos Jordbruksverket.

Foto: Fredrik Sandberg

Vimmerby2022-07-21 05:00

Under sommaren upptäcks allt fler bortsprungna katter. Mia Karlberg Lingefelt från Tuna brinner för att hjälpa katter och har just nu öppnat upp sitt hem för en hemlös katt. Även hon upplever att fler katter springer bort.

– Det ökar alltid nu på sommaren. Dels reser folk bort och vissa katter kanske går längre på sommaren. Vardagen kommer också tillbaka och vissa väljer att inte ta med sig sin katt hem efter semestern, säger hon.

undefined
“Vi har funkat som ett jourhem, det är många katter som har kommit och gått under åren”, berättar Mia Karlberg Lingefelt.

De flesta katter som sprungit bort hittar tillbaka till sina ägare, men inte alla.

– Jag vet en kattunge som dök upp på en gård och de har eftersökt ägare men ingen ägare finns. Då har katten oftast flyttat in hos dem som hittat katten om det finns möjlighet till det, säger Karlberg Lingefelt.

"Vi får in en del katter som folk hittat ute och vill kolla chip på. I många fall har dessa katter ingen ID-märkning och då kan ägaren inte hittas", skriver Distriktsveterinärerna i ett mejl till Vimmerby Tidning. Den nya lagen om registreringskrav träder i kraft vid årsskiftet och innebär att katter ska vara registrerade med chip eller tatuering.

– Jag har en stor förhoppning att det ska hjälpa. Jag hoppas att det blir en skillnad att folk registrerar sina egna katter. Då blir det också lättare att få tag på sin egen katt, säger Karlberg Lingefelt och fortsätter:

– I och med att det är en lag blir det en hårdare "push" att göra det rätta att registrera dem. Jag har en väldigt stor förhoppning att folk gör sitt bästa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om