Självtest-tipset: Viktigt att inte räcka ut tungan

Självtestet för covid-19 kommer med en folder med detaljerade instruktioner i flera steg. Det kan verka krångligt och Helena Wretlind, sjuksköterska på Esplanadens hälsocentral i Västervik visar och förklarar hur man ska göra.

Helena Wretlind, sjuksköterska, visar hur man gör testet i svalget, med hjälp av pinne och tungspatel.

Helena Wretlind, sjuksköterska, visar hur man gör testet i svalget, med hjälp av pinne och tungspatel.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Vimmerby2021-02-04 13:21

– Vi läser instruktionen först och främst, säger hon.

Den är utformad så att den ska vara så lätt som möjligt att följa, även utan medicinsk utbildning. För säkerhets skull tas prover från både halsmandlar och svalg, näsan och saliv.

– När vi tar prover så tar vi enbart från insidan av näsan, men längre in än man gör med självtestet, detta eftersom viruset sitter på den bakre näsväggen, förklarar Helena.

Helena Wretlind tror att det är svalgprovtagningen som många oroar sig för, eftersom en pinne i halsen kan framkalla kräkreflexer.

– Man ska inte räcka ut tungan, då är det större risk att kräkreflexen stimuleras.

Till hjälp i testpåsen finns en tungspatel.

– Den kan man använda för att hålla ner tungspetsen. Stoppar man den för långt in i munnen framkallar det också kräkreflexen.

Eftersom man ska ta prover från båda halsmandlarna, samt längst bak i svalget kan det vara besvärligt, men Helena påpekar att man inte behöver ta alla på en gång.

– Det går bra att ta en paus och ta ut pinnen, så länge den inte rör någonting annat.

Provet från näsan kan också vara lite klurigt. Pinnen ska nämligen inte riktas uppåt mot bihålorna, som många tror, utan rakt bak mot näsväggen.

– Håll pinnen rakt och för den bakåt tills det tar stopp, förklarar Helena.

Men det viktigaste är inte att göra testet. Så länge man inte behöver sjukhusvård är behandlingen precis densamma som vid andra virusinfektioner, att försöka lindra symptomen.

– Det viktiga är att hålla sig isolerad. Minst sju dagar och minst två feberfria dagar innan man går tillbaka till arbete eller skola.

Framför allt är det vila och vätska som gäller, särskilt vid feber. Och febernedsättande medicin om man är så allmänpåverkad att det är svårt att få i sig något att äta och dricka.

– Är inte febern så hög så ska man komma ihåg att feber inte är något dåligt. Det är kroppens sätt att bekämpa infektionen.

De 11 punkterna att följa är:

1. Läs igenom instruktionerna

2. Kontrollera uppgifterna

3. Skölj näsan med saltlösning (det följer med en flaska i påsen)

4. Förbered för svalgprovtagning

5. Ta prov från halsmandlarna och svalgväggen

6. Ta prov från näsan

7. Doppa i saliv

8. Förslut provet

9. Packa provet

10. Släng övrigt material

11. Lämna in och invänta svar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!