Sjuksköterskor får inte avtalspension

Flera tjänster ska tas bort från kommunens hälso- och sjukvårdsenhet och två sjuksköterskor har sökt avtalspension. Men fått nej.

Vimmerby2010-02-17 07:35

- Istället tas undersköterskorna, som är våra högra händer, bort. Det kommer innebära att vi sjuksköterskor ska göras deras jobb också, säger Britta Nilsson, en av de sjuksköterskor som klarar kraven för kommunens erbjudande om särskild avtalspension, men som fått nej ändå.
- Vi är mycket besvikna, och vi har fått veta att det tagits ett beslut att nämnden inte ska släppa någon legitimerad personal, säger hon.

Akuta besparingar
Det är i samband med omsorgsnämndens akuta beslut att spara in sex miljoner kronor som nästan nio tjänster ska tas bort. Bland de finns en tjänst som rehabassistent och två tjänster som undersköterska inom hälso- och sjukvårdsenheten, där det också finns ett 20-tal sjuksköterskor, som jobbar dag-, kväll- eller nattpass.
Omsorgsnämndens besparingsåtgärd att ta bort tjänster bygger på att det kan verkställas med hjälp av kommunens erbjudande om avtalspension, alltså att den som fyllt 60 får sluta men behålla 72 procent av lönen till 65-årsdagen.
Men det här gäller inte alla.

"Oersättliga"
- Sjuksköterskorna är de viktigaste vi har, de är oersättliga, därför har vi inom omsorgen beslutat att inga sjuksköterskor kan komma ifråga för det här. Det är av samma anledning vi också gjord undantag för sjuksköterskorna vid andra besparingar, säger Elisabeth Lago Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om