Sjung om studentens lyckliga dar och många utgifter

Studenten är inte bara en rolig historia, utan den kan lätt bli väldigt kostsam. Det kan gälla att vara varsam med utgifterna kring spektaklet då de lätt skenar iväg. Vimmerby Tidning har pratat med Anna Nilsson, konsumentvägledare på Konsument Höglandet, om ekonomin kring firandet.

Studenten närmar sig med stormsteg, men allt kring examen är inte gratis. "Jag tror att kostnaden absolut är lätt att underskatta.", säger konsumentvägledaren Anna Nilsson.

Studenten närmar sig med stormsteg, men allt kring examen är inte gratis. "Jag tror att kostnaden absolut är lätt att underskatta.", säger konsumentvägledaren Anna Nilsson.

Foto: Jens Alvin

Vimmerby2023-05-29 10:27

Juni månad med nationaldag, skolavslutningar och midsommar närmar sig med stormsteg. För många är det då som sommarkänslan börjar infinna sig och den stundande semestern börjar locka. Men det är också en tid för många gymnasieelevers stora dag – studenten.

– År 2011 bedömde Svensk Handel att en studentexamen med allt vad det innebär kostade 16 500 per person, och 2021 sa man någonstans omkring 20 000 kr eller mer, säger konsumentvägledaren Anna Nilsson.

Hon betonar att det såklart är väldigt individuellt hur mycket pengar man lägger och att siffran därför kan vara både betydligt högre och betydligt lägre.

Tror du att det är vanligt att man underskattar hur mycket det kostar?

– Jag tror att kostnaden absolut är lätt att underskatta.

Tänk ett scenario där jag tar studenten och får ett halsband av någon i present, men det visar sig att jag redan har ett likadant. Tyvärr har presentköparen slarvat bort kvittot – har jag fortfarande rätt att byta halsbandet?

– Nej det har du inte. Om man inte har kvar kvittot så finns det ingen bytesrätt. Bytesrätt är nämligen inte obligatoriskt, utan det är något som butiker erbjuder frivilligt och i stort sett alla har som villkor att man ska kunna uppvisa kvitto för att använda bytesrätten. 

Om jag har kvar kvittot men det har blivit helt nedspillt med kaffe, får jag byta det då?

– Om kvittot är förstört så har du inte den rätten. Men om det har gått att tvätta det rent utan att det blivit någon skada på det, ska det inte vara något problem. Helst ska du dock lämna det i samma skick som du fick det.

Däremot är det skillnad på om halsbandet i detta scenario skulle visa sig vara trasigt. Att reklamera en vara det är fel på har man rätt att göra utan kvitto så länge man kan bevisa att den är köpt i butiken man vänder sig till, till exempel genom att visa upp ett kontoutdrag.

Nilsson förklarar att det är butikerna själva som sätter villkoren och att många väljer att plocka bort bytesrätten på till exempel smycken, ofta av hygienskäl. Det kan också vara svårt att byta produkter som inte har prislapparna kvar, eller som inte sålts i sitt ursprungsskick.

– Om man till exempel har köpt en vas och valt att ingravera ett namn så har den blivit personligt präglad, och då får man oftast inte byta den.

Inför studentexamen är det många som lägger pengar på allt från mössor och finkläder till baler, fester och mottagningar.
Inför studentexamen är det många som lägger pengar på allt från mössor och finkläder till baler, fester och mottagningar.
Tips kring studenten

Handla mat till mottagningen i god tid och planera en meny. Ha koll på hur många gäster som kommer för att minska på matsvinnet.

Gör en övergripande budget. Sitt ner tillsammans, student och vårdnadshavare, och bestäm vem som ska stå för vilken kostnad så att bilden av det inte går isär.

Ha koll på dina rättigheter som konsument när det gäller bytesrätt, ångerrätt och öppet köp kring både presenter samt mat och dryck. Behåll kvitton och kontrollera med butiken vid köpet vilka villkor som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!