Ska ge vass personal inom handeln

Efter årsskiftet startar en helt ny yrkesutbildning inom handel och administration vid Vimmerby Lärcenter. - Perfekt tajming. Det är rätt tid att skaffa kompetens nu, för högkonjunkturen kommer, säger Claes Roos, ordförande i Svensk Handel i Vimmerby.

Vimmerby2009-12-16 07:32

Den nya utbildningen möter flera behov. Ewa Johansson, studie- och yrkesvägledare på Vimmerby Lärcenter, såg behovet av fler yrkesinriktade utbildningar och många deltagare uttryckte en önskan att få jobba just inom handeln.
Men har handeln behov av det här i dystertider? Jodå, visade det sig. Till att börja med har handeln, till skillnad mot många andra branscher, klarat det pågående stålbadet väl.
- I jämförelse med exempelvis industrin har vi inom handeln inte haft det lika tufft. Dessutom är det precis rätt tid att skaffa kompetens. När högkonjunkturen kommer, för det gör den, finns det inte lika gott om tid. Vi tycker också att konceptet för den här utbildningen ser väldigt bra ut och täcker hela behovet, säger Claes Roos, ordförande i Svensk Handel i Vimmerby.

16 platser
Även på nationell nivå talas det om behovet av kompetens och utbildning. I en artikel i Dagens Industri säger Stockholms Gasellvinnare Gunnar Surtevall, känd som eldsjäl när det gäller att höja yrkesstatusen för butikspersonal, att han är övertygad om att "varumärket stärks på butiksgolvet genom kompetenta försäljare".
Yrkesutbildningen som drar igång 18 januari i Vimmerby har 16 platser och man har redan sökande - utan någon marknadsföring.
- Vi har även kontaktat Arbetsförmedlingen och tror inte att det ska bli svårt att fylla platserna, säger Monica Johansson, rektor på Vimmerby Lärcenter.
Målgruppen är förstås de som vill arbeta i butik, men också de som är sugna på att starta sin egen verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om