Ska Jonas blir Årets Ekokock?

Vimmerbysonen Jonas Alvin tar imorgon upp kampen om titeln Årets Ekokock 2016 i konkurrens med fem andra kockar då finalen avgörs i Malmö.

Jonas Alvin är ute efter en fin titel i morgondagens final.

Jonas Alvin är ute efter en fin titel i morgondagens final.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2016-11-15 19:10
Vår tidning når Jonas på vägen ner söderut från Linköping till Malmö då han just tagit ett stopp för att tanka i Örkelljunga. Bilen är lastad full med köksutrustning och råvaror och Jonas känner sig taggad för att få tävla igen.
- När jag var yngre blev det en hel del tävlande då jag bland annat var med i juniorkocklandslaget. Det ska bli kul att få ge sig in i hetluften imorrn igen, säger Jonas Alvin.
I tävlingen Årets Ekokock gör sex kockar upp genom att på två timmar färdigställa sex tallrikar baserade på huvudråvarorna KRAV-märkt morot och en ekologisk mjölkprodukt samt i så stor utsträckning som möjligt, KRAV-märkta råvaror.
- Huvudfokuset på min rätt kommer att ligga på moroten som är närproducerad i Östergötland. Dessutom kommer jag att jobba med en ekologisk kyckling. Bland annat gör jag en terrin med kycklinglever och smör. Jag har lagt ned åtskilliga timmar på att få till rätten som helhet och dessutom att få allt klart på exakt två timmar. Där har jag nog en fördel av att ha tävlat en del tidigare för det krävs en del rutin för att lägga upp laneringen rätt, säger Jonas.
Vad tror du om konkurrensen?
- Ärligt talat så har jag inte så jättebra koll på motståndet och vad de ska laga. Det känns lite ovisst.
Ett villkor för att få delta i Årets ekokock är att man ska jobba på en restaurang som är KRAV-certifierad minst steg 1, vilket innebär att minst 25 procent av råvarorna i restaurangen är ekoligiska.
- Det är inte så många krogar som klarar det kravet, men det gör vi på Stångs Magasin i Linköping. Jag hade gärna tagit det ett steg längre och haft ännu mer ekologiskt och närproducerat, men av både ekonomiska och praktiska anledningar är det svårt, säger Jonas.
 
Finaldeltagarna:
•    Patrik Sewerin, Gunnebo Kaffehus & Krog, Mölndal
•    Jonas Alvin, Stångs Magasin, Linköping
•    Mats-Peter Kristiansen, Spira Foods, Göteborg
•    Viktor Arabzadeh, Upper House, Göteborg
•    Rasmus Johansen, Clarion Live, Malmö
•    Jonas Heimbrand, Gunnebo Kaffehus & Krog, Mölndal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om