Stort engagemang för skadade kattungen • Samlat in 50 000 kr

Det var under helgen som Katthemmet Lyckan i Västervik fick in information om en skadad kattunge som hittats ensam på en mack i Vimmerby. Nu har kattungen Vilje fått ett jourhem och börjar få krafterna tillbaka: "Han kommer att bli en stor katt men behöver lite extra kärlek och omvårdnad nu", säger jourkattmamman Liselotte Eriksson.

Det var under lördagskvällen som kattungen Vilje, 8-10 veckor gammal, hittades ensam och skadad vid Circle K macken i Vimmerby.

Det var under lördagskvällen som kattungen Vilje, 8-10 veckor gammal, hittades ensam och skadad vid Circle K macken i Vimmerby.

Foto: Privat

Vimmerby2024-07-30 20:00

Det var under lördagskvällen som Mats-Åke Kax Hansson, anställd på Circle K i Vimmerby, hittade en skadad liten kattunge mellan pumparna på området. 

– Det var en barnfamilj som kom in och sa att de sett en skadad katt utanför. Jag kände att jag behövde stålsätta mig innan jag gick ut, kattmänniska som jag är så blev jag såklart rädd för vilket skick jag skulle hitta katten i, berättar Mats-Åke Kax Hansson.

– Vi var två som jobbade vilket var tur då vi såklart kände att vi behövde göra något för katten. Min kollega tog över så jag fick lite tid till att posta ett inlägg på sociala medier och så kom ju Git Edvinsson förbi och hämtade kattungen och körde den till Västervik. Git brinner verkligen för katter och la hela sin lördagskväll för att hjälpa kattungen tillrätta. Det var väldigt fint att se.

undefined
Mats-Åke Kax Hansson blev uppmärksammad på den skadade kattungen Vilje under arbetstid då en barnfamilj kom in och berättade att det låg en skadad katt ute vid pumparna. "Jag behövde stålsätta mig innan jag gick ut, kattmänniska som jag är så blev jag såklart rädd för vilket skick jag skulle hitta katten i", säger han.

Kattungen, som ganska snabbt döptes till Vilje, hittades med ett svårt skadat ben och var i dåligt skick när han kom hem till sin jourkattmamma Liselotte Eriksson.

– Han bara låg helt utslagen och var som i chocktillstånd när vi först fick in honom.

Efter några dagar med omtanke och kärlek börjar den lille nu få krafterna tillbaka hos sin jourkattmamma. Liselotte är en av eldsjälarna bakom Katthemmet Lyckan i Västervik och när Vimmerby Tidning pratar med Liselotte har några få dagar gått sedan Vilje hittades.

– Han kan fortfarande inte stödja på hans skadade ben utan han hoppar på tre ben men han äter, busar och mår bra i övrigt. Vi har varit hos veterinären och fått såren rengjorda flera gånger och Vilje går nu på en antibiotika-kur och väntar på en operationstid som förhoppningsvis blir av under augusti.

– Med största sannolikhet har han blivit biten av en hund och båda veterinärerna vi har haft kontakt med säger att det inte finns en chans att han kan ha tagit sig till macken själv med det skadade benet. Det är sorgligt att säga men troligtvis så har han blivit dumpad där vid macken, säger Liselotte Eriksson.

undefined
Vilje kan fortfarande inte stödja sig på sitt skadade ben utan hoppar på sina andra tre ben. "Men han äter, busar och mår bra i övrigt", säger Jourkattmamman Liselotte Eriksson. Vilje har fastnat lite extra för en blå boll som han leker mycket med.
undefined
"Han kommer att bli en stor katt men behöver lite extra kärlek och omvårdnad nu", säger jourkattmamman Liselotte Eriksson.
undefined
Det var under lördagskvällen som kattungen Vilje, 8-10 veckor gammal, hittades ensam och skadad vid Circle K macken i Vimmerby.

Det är tydligt att katters öde engagerar. Vi får veta att Katthemmet Lyckan fått in nästan 50 000 kronor i bidrag från allmänheten till veterinärkostnader, operation och andra kostnader som kan uppkomma i samband med omhändertagandet av kattungen Vilje. 

– Tack och lov är det sällan vi får in svårt skadade katter och behöver be om hjälp för att täcka för kostnaderna, berättar Nettan, som är en av personerna bakom Katthemmet Lyckan.

– Vi ber bara om hjälp vid extremt akuta fall men när vi väl gör det brukar responsen bli enorm. Om det blir några pengar över sparar vi dom till andra katter som behöver opereras eller liknande. 

Att ett skadat djur väcker känslor är tydligt och i samtal med kvinnorna på Katthemmet Lyckan och Mats-Åke Kax Hansson blir bilden tydlig över hur snabbt vissa människor agerar när det handlar om djur som råkat illa ut. 

– Ja, det blir något visst band till de här katterna, speciellt de som jag vet varit med om något riktigt hemskt. Alla vi som jobbar på Katthemmet Lyckan har många katter, vissa individer bara bygger man sådana band till och fastnar för att det inte går att gå vidare i livet utan dem.

undefined
Liselotte Eriksson med katten Laban, en av sina fem katter.
undefined
Liselotte har fem egna katter utöver de katter som jourplaceras hos henne i väntan på sina nya hem. "Alla vi som jobbar på Katthemmet Lyckan har många katter, vissa individer bara bygger man sådana band till och fastnar för att det inte går att gå vidare i livet utan dem", säger Liselotte Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!