"Skamfläcken" ska rustas upp

Kommunens gula hus i kanten av Källängsparken har förfallit och blivit till en skamfläck. Huset har ett kulturvärde och ska renoveras inom Källängsprojektet. Än så länge saknas både pengar och ett ändamål.

Skamfilat - men med kulturvärde. Gula huset ska renoveras inom Källängsprojektet, men först måste det fram pengar och en användning för huset.

Skamfilat - men med kulturvärde. Gula huset ska renoveras inom Källängsprojektet, men först måste det fram pengar och en användning för huset.

Foto:

Vimmerby2012-06-08 06:25


- Huset ingår i byggnadsminnesförklaringen och det kommer att rustas upp. Hittills har vi valt att prioritera själva parken i första etapperna av projektet, säger Anna Olausson, kultursekreterare på kultur- och fritidsförvaltningen.

"En skamfläck"
Huset har stått tomt i flera år och har förfallit av sin utsatthet för dagvatten, brist på underhåll och vandalers framfart.
- Vi har satt för fönstren sedan rutorna slagits sönder, för att skadegörelsen inte ska fortsätta invändigt, men som det står nu är det ju något av en skamfläck, säger Bo Lennstam, fastighetschef i kommunen.
Han säger att golvet och golvbjälkarna måste bytas. De är förstörda av vatten, tomten måste dräneras om. Plus det estetiska och eventuell annan användning.
- Vi har räknat med att det kostar runt 1,2 miljoner, säger han.
Pengar som inte finns i dag.
Det är dock inte aktuellt att vare sig sälja eller riva fastigheten. Den har ett kulturvärde.
- Det är ett av stadens äldsta hus, det är i varje fall från 1700-talet, men kan vara ända från 1600-talet till och med, säger Anna Olausson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om