"Skandal att vi inte får yttra oss om besparingar"

Vimmerby, Hultsfred och Västerviks kommuner får inte yttra sig över landstingets stora besparingar i norra länet. Landstingsledningen säger nej och menar att Regionförbundet ska vara remissinstans.

Vimmerby2003-10-03 22:44

- Det är skandal att landstingsledningen bortser från sitt ansvar för följderna i var och en av kommunerna i ett sånt här stort och viktigt ärende, säger han i en kommentar.
Enligt uppgifter i Sveriges Radio Kalmar har alltså landstingsledningen i Kalmar sagt nej till de fyra kommunerna, Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Oskarshamn att bli remissinstanser när landstinget över landstingets stora sparåtgärer.
Hugg mot tryggheten
Förslaget innehåller bland annat en nedläggning av kvinnokliniken i Västervik, där också flera andra stora nedskärningar avses att göras.
- Det är ett hugg rakt mot tryggheten, särskilt i Västervik, men det berör också Vimmerby och Hultsfred väldigt mycket, och sen får inte kommunerna säga sitt. Så får det bara inte gå till, säger Inge Schultz, socialdemokratisk oppositionsledare och andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Vimmerby.
Andersson och panikåtgärder
Han är särskilt kritisk mot landstingsstyrelsens ordförande, Anders Andersson, kristdemokraterna.
- När landstinget för ett par år sen skulle spara några miljoner genom att stänga akutmottagningen under nattetid i Vimmerby engagerade sig Andersson, och andra, bland annat jag själv, mot förslaget och vi gick i demonstrationståg och alla fick säga sitt. Men det gäller tydligen inte längre, nu är det panikåtgärder som tas till, säger Inge Schultz.
Kommun för kommun
Han anser att samtliga partier i landstinget ska ta sig samman och ta sitt ansvar att gå igenom effekterna kommun för kommun av de besparingar, som för hela länet ligger på runt 200 miljoner kronor.
- Det här måste få ta sin tid, man måste i samförstånd gå igenom vad som ska göras, och hur det ska göras, och ta hänsyn till varje kommuns speciella förutsättningar, annars förstör man den sammanhållning som möjligen finns i länet, säger Inge Schultz.
För norra länsdelen ser han att tryggheten riskerar att urholkas totalt, samtidigt som näringslivet expanderar, inte minst i Vimmerby, och kommunen ser möjligheter till stor inflyttning.
Han förutsätter nu att Vimmerby kommun kommer att agera med kraft mot landstingets besked.
- Jag kommer att ta upp den här frågan i kommunstyrelsen på tisdag och jag vill ha ett kraftigt agerande mot den här hanteringen.
Vår tidning har sökt Anders Andersson för en kommentar, men inte kunnat nå honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om