Skarp kritik mot försäljningen av ALV

Företagarombudsmannen som granskar kommunala försäljningar riktar skarp kritik mot Vimmerby kommuns som säljer ALV utan någon oberoende expertvärdering.

Vimmerby2008-11-26 08:52

"Kommunen har inte visat att försäljningssumman på 22,5 miljoner kronor motsvarar marknadsvärdet" skriver företagarombudsmannen i ett utlåtande som kom till kommunen på tisdagen.
- De är för tidigt ute, det här är ett utlåtande som bygger på spekulationer, säger Tomas Peterson, m, vice ordförande i kommunstyrelsen i en kommentar till vår tidning.
Företagarombudsmannen är en del i tankesmedjan Den Nya Välfärden, som framför allt verkar för ett bättre företagarklimat i Sverige. Styrelsen består av företagare, ekonomer och jurister.
Företagarombudsmannen har drivit och vunnit flera mål där kommuner sålt kommunal egendom för billigt och därmed gynnat en och missgynnat andra företag. ett exempel är affärstomt i Åre, ett annat en före detta gasverksfastighet i Karlskrona.

"Olagligt"
Nu har en kommuninvånare i Vimmerby uppmärksammat ALV-affären för Företagarombudsmannen som gjort en utredning. Det ärresultatet av den som nu ligger hos kommunstyrelsen i Vimmerby. Där pekar Företagarombudsmannen bland annat på att försäljningspriset är under bolagets substansvärde och att kommunen inte visat hur man kommit fram till prisnivån eller presenterat någon värdering. Det strider mot EG-rättens bestämmelser om försäljning av mark och fastigheter, anser Företagarombudsmannen, som fortsätter:
- Att kommunen vill säkerställa temaparkens fortlevnad kan vara lovvärt. Men att sälja den och tillhörande camping utan värdering till underpris är däremot olagligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om