Skarp kritik mot pensionsavtal

Kommunens revisorer levererar skarp kritik mot kommunala avtalspensioner. Det gäller kommunstyrelsens hantering av samtliga 44 avtalspensioner som finns beviljade och särskilt de avtalspensioner som gäller tre tidigare kommunchefer.

Vimmerby2011-04-09 04:05

Det här framgår i en rapport som kommunens revisorer ställer sig eniga bakom.
- Det finns flera märkliga överenskommelser och dålig ordning på hanteringen av dokument och andra uppgifter kring de här frågorna, säger Ulf Svensson, C, vice ordförande för revisorerna.
Revisorerna har på eget initiativ valt att granska kommunstyrelsens hantering av de särskilda avtalspensionerna. Enligt beslutet erbjöds anställda födda 1945-49 att sluta sin tjänst med 72 procent av sin lön fram till 65 årsdagen. Villkoret var dock att tjänsten inte skulle återbesättas, alternativt att återbesättning skedde inom förvaltningen.

Frångått villkoren
- Här tycker vi att man frångått villkoren när det gäller förre kommunchefen Staffan Forsberg och förre biträdande kommunchefen Christer Johansson som båda beviljats särskild avtalspension av kommunstyrelsen trots att de tjänsterna är eller är på väg att bli tillsatta igen, säger Ulf Svensson.
I det sammanhanget kan det också sägas att personalutskottet som beviljade övriga 41 särskilda avtalspensioner inte ville hantera just de två avtalspensionerna.

Saknade mandat
Utöver detta har revisorerna också hittat en avtalspension som gäller förre biträdande kommunchefen Staffan Leijon, som numera återgått till tjänsten som ekonomichef. Han har ett pensionsavtal som träder i kraft när han fyller 62 år. Det har beviljats trots att han inte tillhör den åldersgrupp som fullmäktiges pensionsbeslut avsåg. Avtalet har godkänts av kommunstyrelsens dåvarande presidium, Carl-Axel Centerstig, C, Tomas Peterson, M, och Jan Henriksson, S.
- Vi bedömer att de inte har haft delegation att teckna den avtalspensionen, skriver revisorerna i rapporten.


Klicka på länken nedan för att ladda ner rapporten i PDF-format.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om