Skarpt läge för lunchrestaurangerna – kan försvinna vid nyår

Det finns långt gångna planer på att stänga lunchrestaurangerna på Solgläntan i Tuna, Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby. Om förslaget blir verklighet sparar Vimmerby kommun 1,4 miljoner kronor per år.

Lunchrestaurangerna på Solgläntan i Tuna, Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby är hotade.

Lunchrestaurangerna på Solgläntan i Tuna, Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby är hotade.

Foto: Arkiv

Vimmerby2024-09-30 09:46

Ärendet ska upp i kommunstyrelsen den 7 oktober. Innan dess har pensionärsrådet möjlighet att yttra sig.

Bakgrunden till förslaget är att kommunen behöver spara pengar – och att antal besökare på restaurangerna har minskat de senaste åren.

"Öppettiderna i restaurangerna gör att bemanningen blir hög vilket innebär en stor personalkostnad för kost- och lokalvårdsenheten. Även kostnader för hyra, lokalvård, livsmedel etcetra. är höga utifrån de få antal gäster som besöker restaurangerna", står det i tjänsteskrivelsen som har skickats till kommunstyrelsen.

De tre restaurangerna, som har en inriktning mot de äldre i sitt närområde, snittade 7-17 gäster per dag det första halvåret 2024. På Solgläntan var det så lite som tre gäster vissa dagar.

– Det är en relativt dyr verksamhet i kommunen. Det är ingen rolig sak att behöva göra, men vi kommer titta på det här och kommer behålla lokalerna för social samvaro. Portionerna som serveras är mycket dyra per portion, i vissa fall 500 kronor, på grund av att det behöver finnas personal på plats, sa Lars Johansson (V), när ärendet diskuterades efter kommunstyrelsens sammanträde i mitten av september.

Den 7 oktober blir det skarpt läge – när politikerna i kommunstyrelsen ska ta upp frågan igen. Enligt förslaget ska lunchrestaurangerna stänga vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!