Nu införs skärpta coronaråd – internt i regionen

På grund av den ökande smittspridningen i länet införs nu nya råd. Än så länge bara internt för regionanställda, men om smittskyddsläkare Staffan Sylvan får som han vill kommer även övriga samhället att få samma bud.

Staffan Sylvan är ställföreträdande smittskyddsläkare i länet.

Staffan Sylvan är ställföreträdande smittskyddsläkare i länet.

Foto: Adam Wrafter/Skärmdump

Vimmerby2021-11-30 12:43

Den senaste tiden har coronasmittan ökat kraftigt i regionen, bland annat i Hultsfred och Västervik. 

Under måndagen fattade Blekinge beslut om skärpta lokala restriktioner. 

Nu ser Region Kalmar län ut att följa efter, i alla fall internt. Det meddelade Staffan Sylvan under tisdagen till alla anställda. Han är ställföreträdande smittskyddsläkare.

– Vi kommer med rådet att man ska ställa in planerade större aktiviteter, julaktiviteter och utbildningar inom regionen. Vi hoppas att detta hörsammas, säger Staffan Sylvan.

Det innebär att rådet är att inte anordna gemensamma aktiviteter.

– Anledningen är att vi inte vill att man träffas många olika personer från olika delar av organisationen, säger Sylvan.

Hur blir det med råd till resten av samhället?

– Imorgon (onsdag, red. anm.) ska jag ha ett möte med kommunerna och länsstyrelsen. Efter det hoppas jag att även de hakar på i det här, även näringslivet.

Bakgrunden till beslutet är regionens ökade smittspridning.

– Vi vill fördröja smittspridningen inför julen så att våra planerade och pågående vaccinationsinsatser ska kunna ge resultat. Vi ser att även de som dubbelvaccinerats kan bli sjuka, även om symptomen inte blir så allvarliga som för ovaccinerade, men de kan sprida smitta. Det vill vi undvika.

Exakt när och om nya restriktioner och råd till allmänheten kan komma, återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!