Stor efterfrågan på elfria värmelösningar

De skenande elpriserna gör att allt fler människor börjat titta på alternativa sätt att värma upp sina hem, vilket märks i kaminbranschen.

Ylva Schöldsten i Södra Vi är en av dem som valt att installera spiskassetter för att effektivisera uppvärmningen av hemmet.

Ylva Schöldsten i Södra Vi är en av dem som valt att installera spiskassetter för att effektivisera uppvärmningen av hemmet.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-07-27 06:00

Ylva Schöldsten med stuga i Södra Vi är en av många som nyligen valt att installera spiskassetter. Hon berättar att det är bland det bästa hon gjort med huset, och att elräkningarna blivit betydligt lägre efter det. Dessutom går det åt mindre ved än om man eldar direkt i en öppen spis.

– Tidigare var det som att elda för kråkorna. Det här är mycket mer effektivt, säger hon.

Tom Lynbech, ägare av Energihuset i Vimmerby, berättar att 2021 var ett rekordår för hela kaminbranschen. Enligt honom märktes det att pandemin gav människor mer tid att fixa med sina hem.

– Vi har aldrig sålt så mycket kaminer som vi gjorde förra året, säger han.

Under den förra vintern sköt dessutom elpriserna i höjden, vilket även det bidrog till en ökad efterfrågan på värmelösningar oberoende av el. Energihuset hade då hög försäljning av både solceller, spiskassetter och kaminer, vilket de tror att de även kommer att få uppleva till hösten, sett till hur elpriserna ser ut nu.

– Som det känns nu och som man pratar i branschen förväntas en hög efterfrågan till hösten, säger Lynbech.

Han poängterar att leveranstiderna för exempelvis kaminer i nuläget är otroligt långa. Det är delvis en konsekvens av kriget i Ukraina. Lynbech berättar att en av deras största leverantörer, Contura, brukat köpa in material från stålverket i Mariupol, vilket idag är sönderbombat.

– Om man vill ha en kamin till vintern måste man beställa den nu, annars kan det vara kört, berättar Lynbech.

En spiskassett sväljer betydligt mindre ved än vad en vanlig öppen spis gör.
En spiskassett sväljer betydligt mindre ved än vad en vanlig öppen spis gör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!